Tam_Bau
MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Passzívház is készülhet előregyártással

Passzívház is készülhet előregyártással

foramagazin.hu

A CLT-technológia optimális légzárást, fenntartható anyaghasználatot és rövidebb építési időt biztosított.

A CLT Passive House névre hallgató épület egy meglévő, 1920-as évekbeli kaliforniai klasszikus “bungaló” bővítéseként jött létre. A betti&knut architecture egy olyan önfenntartó szerkezetet tervezett, amely mind a kivitelezést, mind az épület energiafelhasználását tekintve a hatékonyság megtestesítője.

A CLT Passive House ahelyett, hogy a meglévő struktúrára épülne rá, önálló, zárt egységként igazodik ahhoz. A CLT-technológia optimális légzárást, fenntartható anyaghasználatot és jelentősen rövidebb építési időt biztosított. A betti&knut architecture a homlokzaton helyben beszerzett faanyagot használt, hogy az épület az idő múlásával szürkévé és patinássá váljon, ezáltal eggyé váljon a környező tájjal.

A különálló szerkezet építésére vonatkozó döntés a CLT-rendszerrel kapcsolatos kísérleti kíváncsiságból született, valamint abból a célből, hogy a forma átvegyen valamennyit a táj jellegéből. Az épületet a meglévő fák köré tervezték, hogy érintetlenül hagyhassák a tájat. Azzal, hogy természetes anyagot választottak a szerkezet burkolataként, az otthon szervesen illeszkedik környezetébe.

Az alsó szinten a nappali, az étkező és a konyha a teraszra nyílik, ami a kerttel való kapcsolatot erősíti. A csendesebb és visszavonulósabb jellegű helyiségek az emeleten találhatóak, ahol egy félemeleten egy külön erre a célra kialakított dolgozószoba kapott helyet. Azáltal, hogy a technológiának köszönhetően kevesebb időt kell az építkezéssel tölteni, illetve az elemek előregyártásával csökken a gyártási hulladék, hatékonyabban lehet építkezni. A CLT Passive House paneljeit Ausztriában gyártották, majd a szerkezet helyszíni szerelése körülbelül egy hetet vett igénybe.