Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Pár pillanat alatt felfűti a lakást

Pár pillanat alatt felfűti a lakást

hvg.hu

0,1 milliméter vékony, és pár pillanat alatt felfűti a házat egy új megoldás.

Sokkal kényelmesebbé és környezetbarátabbá válhat az otthonok felfűtése, ha a finn Warming Surfaces Company gyakorlatilag észrevehetetlen fűtési rendszere a gyakorlatban is elterjed.

Az otthonok felfűtésének kérdésköre kiemelt figyelmet kapott az elmúlt időszakban, és egy finn vállalat, a Warming Surfaces Company most egy új ötlettel állt elő: egy intelligens felületi fűtési megoldást, ami egy digitális fűtőfelületet takar.

A Halia nevű fűtési rendszer több szempontból is figyelemre méltó: egyfelől rendkívül gyors – sok hagyományos, gázalapú vagy elektromos fűtőtest csak igen lassan fűti fel a lakást, a finn cég megoldása azonban szinte azonnal meleget csinál. További előnye, hogy az energiával is jobban, hatékonyabban lehet gazdálkodni, lévén csak azokat a tereket fűti fel a megoldás, amit mi szeretnénk – tehát nem kell feltétlenül a használaton kívüli helyiségeket is felfűteni.

Mint az Interesting Engineering írja, a hősugárzó-technológia azon alapul, hogy a belső építészetben használt anyagok sora tartalmaz alacsony feszültségen működő, „pixeles” melegítőelemet, ez adja a hőt. Ezek elhelyezése nagy mennyiségben, közel a felületekhez, egyszerűen szabályozható és azonnali fűtést eredményez.

Összességében – állítja a cég – a fűtés teljesen az egyéni igényekre szabható, és az energiafelhasználása is alacsony. Már más vállalatokkal is összefogtak, hogy hatékonyan tudják integrálni a Halia megoldást különböző felületekbe. Szintén pozitívum, hogy a rendszer a ragasztórétegeket és műanyagokat sem tartalmaz, tehát a környezetet sem terheli annyira.

A fűtőelemek vastagsága 0,1 milliméter sincs, így számos lehetőség is megnyílik kreatív fűtőelemek tervezésére – de a laminált padlóba, falakba, bútorokba, sőt, ajtókba is be lehet építeni azt.