MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Papírnál is vékonyabb és feltekerhető

Papírnál is vékonyabb és feltekerhető

hvg.hu

Kínai és ausztrál kutatók egy ötven mikrométer vastagságú napelemet fejlesztettek ki.

 A vékonyságából fakadó hajlékonysága jelentősen megnöveli azon felületek számát, ahol alkalmazni lehet.

A napelemek telepítési költsége az elmúlt években rohamosan csökkent, így egyre népszerűbbek, ennek köszönhetően pedig egyre nagyobb mértékben képesek kiváltani a fosszilis energiahordozók használatát. Az viszont korlátozza a panelek használhatóságát, hogy viszonylag vastagok és merevek, így többnyire csak sík felületre lehet őket felszerelni.

Sanghaji kutatóknak korábban már sikerült 60 mikrométer vastagságú napelemet létrehozniuk. A kínai Csiangszui Tudományos és Technológiai Egyetem (JUST) kutatói ausztrál mérnökök segítségével elérték az 50 mikrométeres mérföldkövet. (Itt érdemes megjegyezni, hogy az amerikai MIT mérnökeinek korábban már sikerült 15 mikrométeres panelt készíteniük.) Ez vékonyabb egy normál papírlapnál.

A panel vékonyságának köszönhetően hajlítható, feltekerhető, így ívelt felületekre is könnyedén fel lehet szerelni.

További előnye a fejlesztésnek, hogy az előállítási és a telepítési költség jóval alacsonyabb, mint a hagyományos panelek esetében – írja az Interesting Engineering, megjegyezvén, hogy a fejlesztés energiaátalakítási hatékonysága viszont egyelőre alacsonyabb, mint hagyományos társaié.

Az energiakonverziós hatékonyság (PCE) az egyik fő oka annak, hogy a vékony napelemek még nem terjedtek el. A korábbi próbálkozások során a 150 mikrométernél kisebb napelemek PCE-je 24,6 százalékos volt, a mostani fejlesztésnél azonban sikerült ezt 26 százalékra feltornászni – közölte a South China Morning Post.