MENÜ
2020. augusztus 3.
Hermina
Ötven millió méhet mérgeztek meg

Ötven millió méhet mérgeztek meg

hvg.hu

A méhészek szövetsége az eset ökoszisztémára gyakorolt hatását katasztrofálisnak nevezte.

 

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

A magyar határ melletti Muraköz megyében június elején húsz méhész több mint 600 kaptárának lakói pusztultak el: ez 50 millió méh elvesztését jelenti. A megye prefektusa, Matija Posavec környezeti katasztrófának minősítette az esetet – számolt be a történtekről az Euractiv.

Bár az állatorvosok és a tudósok még nem tudták egyértelműen bizonyítani, mi végzett a méhekkel, a legvalószínűbbnek a mérgezést tartják. Ana Pepelko, az egyik érintett méhész azt nyilatkozta a helyi tévének, hogy rovarirtó miatt pusztulhattak el tömegesen a méhek, amit burgonyára vagy repcére permetezhettek.

A méhészek szövetsége az eset ökoszisztémára gyakorolt hatását katasztrofálisnak nevezte. S bár a méhészek kaptáranként 200 eurós kárpótlást kaptak, arra is kitértek, hogy a méhek elvesztése miatt a beporzás elmaradása viszont felmérhetetlen nagyságú károkat okozott.