Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Ötletes bálázás

Ötletes bálázás

agroinform.hu

Miért fordulna traktorral, ha a bálákat quaddal és autóval is behozhatja?

Legalább is, ha kéznél van egy önfelszedő bálaszállító utánfutó! Ez a gép akkor praktikus, ha a kaszáló-vagy lucernaföld közel van az istállóhoz és relatíve kevés az állatlétszám. Ha túl drága lenne traktort venni, vagy senki nem ér rá behordani a bálát nagygéppel – ezt a szállítót neked találták ki!
Egyre több külföldi videómegosztó oldalon találkozhatunk a gazdálkodók munkáival, így jutott el hozzánk is a praktikus amerikai "divat hullám" egy gazdaságos kis utánfutóról, amely egyszerűen működtethető és emberi segítség nélkül "felrakja magára" a körbálát anélkül, hogy az autó vezetőjének ki kellene szállnia a járműből.

 A 2ez One fantázianévre hallgató szállítójármű fejlesztője Jerrod Latta Oklahomából – aki maga is marhatartó farmer és először a saját munkája megkönnyítése céljából gyártott önfelszedő bálaszállítót. Azóta pedig már számtalan kivitele létezik ennek a praktikus gépnek, így az amerikaiak quaddal, klasszikus Pick-Up terepjáróval, de akár SUV-val is be tudják hordani a takarmányt az állatoknak.

 

 

A gép működési elve nagyon egyszerű. A bálaszállító utánfutót elektromotorral lehet befékezni egy távirányító segítségével – így dönthető meg a bálára tolatás közben az eszköz. A bálára tolatás után a bálatüske felszúrja a bálát, majd előremenetbe kapcsolva a fizika törvényei mechanikus módon visszabillentik a bálaszállító utánfutót a rakományával együtt szállítási pozícióba. A bála lerakása ugyanígy történik.

Aki nagyobb kapacitásra vágyik, mert nagyobb teljesítményű gépjárművel rendelkezik, az 4 és 5 bálát is szállíthat a 2ez One "nagytestvéreivel".

Térjünk most vissza az egybálás kivitelhez. Szemléletes videók is készültek a remek kis gépről, amely egyébként feltalálója szabadalmát viseli.

Van ennek még egyszerűbb és olcsóbb változata is az amerikai piacon, amely kézzel tekerhető csörlő segítségével emeli magára a bálát. A szerkezet nem egy drága dolog a maga 750 Eurós árával, de az alábbi fotó tanulmányozása után talán a leleményesebb ezermester kisgazdálkodók önmaguknak is elkészíthetik ezt az eszközt...

 Egyelőre nem érhetők el Magyarországon a most bemutatott gépek, ám számtalan hasznos eszközt ajánlunk olvasóink számára az Agroinform.hu Piactérről, ahol bárki kedvére böngészhet pótkocsi, utánfutó kategóriában.