MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Ősszel is ültethető zöldségek a kiskertünkbe

Ősszel is ültethető zöldségek a kiskertünkbe

napmintnap.com

Nem kell lemondanunk a kertészkedés élményéről ilyenkor sem.

Az ősz és a tél nem igazán az ültetésről szokott szólni a kiskertben, de nem kell lemondanunk a kertészkedés élményéről ilyenkor sem, hiszen van rengeteg olyan zöldség, amelyeket ősszel is elültethetünk, kiülthetünk a kertünkbe. A következőkben megnézünk hét ilyet!

Ősszel ültethetünk hagymát és medvehagymát is, hiszen ezeknek nagyon hosszú a szezonjuk, úgyhogy amit most ültetünk el, azt lehet, hogy majd csak jövő nyáron fogjuk szüretelni. Van néhány különösen télálló és ősszel ültethető fajta, kísérletezzünk bátran!

 Ha már hagyma, a fokhagyma is tökéletes az őszi ültetéshez, és hasonlóan a hagymához, a fokhagyma is várhatóan csak jövő év közepén lesz szüretelhető. Fontos természetesen, hogy a megfelelő fajtákat válasszuk ki, mert vannak olyanok, amelyek nem igazán bírják a késői ültetést.

És még mindig maradhatunk a hagymáknál – az újhagyma is tökéletes választás, amit ősszel elültetünk, azt a tél végén, a tavasz elején már ehetjük is! Ráadásul az újhagyma nagyon gyorsan nő, így szinte akár egész évben szüretelhetjük.

A spenót is tökéletes választás őszi kertészkedéshez, hiszen amit most elültetünk az ősz elején, abból már zsenge leveleket szedhetünk a tél közepén és ha szépen gondozzuk, akkor egészen nyárig ehetünk belőle. Vigyázzunk, nem szabad hagynunk virágozni!

A babok is általában bírják a telet, főleg az ún. lóbab, ami az egyik legjobb választás az őszi ültetésekhez. Ha elültettük, már a jövő év elején szüretelhetünk belőle!

Ha megfelelő fajtájú borsót ültetünk kora ősszel, akkor azt tavasszal már szedhetjük is, főleg, ha olyan fajtát választunk, amit már 3-4 héttel a megszokott időszak előtt lehet szedni.

.

Ha nagyon sok helyünk van a kertben, akkor bátran vágjunk bele a spárga ültetésébe idén ősszel. Nem lesz gyors a folyamat, a spárgának évek kellenek, míg igazán gyökeret ver, de utána akár évente 25 szálat is szürelhetünk belőle és 25 éven keresztül növekedni fog. A lényeg, hogy legyünk türelmesek!