MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Orosz címer a magyar matekkönyvbe

Orosz címer a magyar matekkönyvbe

telex.hu

Miért ne vethetnénk vigyázó szemeinket Moszkvára matekórán is?

 

Az ENSZ-nek, ha hinni lehet a szervezet honlapjának, jelenleg 193 tagállama van. Nem ENSZ-tagokkal együtt lehet úgy kétszáz független ország a világon, egy részük olyan, amely maga is államokból áll. Ezeknek mind van címerük. Vannak emellett különböző településfajták és más közigazgatási egységek, amelyeknek szintén.

A Heraldry of the World adatbázisában például momentán 264 620 címer szerepel, közigazgatásiak mellett oktatásiak, katonaiak, egyháziak stb. Csak közigazgatási jellegű csak Német- vagy Franciaországból külön-külön több mint 15 ezer.

Ezt a néhány számot csak azért írtam, hogy lássák: az Oktatási Hivatal által kiadott 6. osztályos Matematika munkafüzet (pdf) készítőinek bőségesen volt miből választaniuk, amikor az Alakzatok távolsága, tengelyes tükrözés téma Képek és tükörképek feladatánál (29. oldal) azt találták ki, hogy címereket kelljen tükrözni. Hogy miért pont címereket, azt nem tudom, de ha azokat, hát azokat.

Két címert is választottak a „válaszd ki, melyik a valódi és melyik a tükörkép” típusú feladathoz. Adta magát, hogy az egyik a magyar legyen. Na de melyik legyen a másik? Lehetne logika a magyar főváros címerében, vagy oké, legyünk reálpolitikusok, Debrecenében, lehetne logika valamelyik szomszéd állam címerében, Ausztriáé még ráadásul később a töriben is visszaköszönhetne, az angliai magyarok számát tekintve akár Nagy-Britanniáéban is, vagy a szoros történelmi kapcsolatok miatt akár a németben is.

Ó, de hát van nekünk egy sokkal frappánsabb megoldásunk – csapott a homlokára a dr. Wintsche Gergely szerkesztő vezette szakmai team. Hát a földrajz tankönyvek készítésekor olyan jól bejött a putyini propaganda (legyen szó akár Ukrajnáról, akár a délszláv háborúkról), hát miért ne vethetnénk vigyázó szemeinket Moszkvára matekórán is? És lőn ez a feladat, amelyet ebben a Facebook-posztban hánynak a szemünkre (de ebből legalább nem lett diplomáciai ügy, mint a földrajz tankönyvesből):

Tehát a matematika munkafüzetben – amely 2021-ben kapta meg a tankönyvvé nyilvánítási engedélyt, tehát 2026-ig fogják használni – sikerült ezt feladni a hatodikosoknak. Akik talán nem is tudnak túl sokat a világpolitika alakulásáról, arról, hogy épp egy olyan ország címerével kell dolgozniuk, amely háborút folytat egy részben magyarok által is lakott szomszéd ország ellen, amely civileket öl – épp a hétfői rakétatámadás egyik rakétája egy játszóteret talált el –, amely mellett már csak olyan államok állnak ki, mint Észak-Korea, Belarusz vagy éppen Magyarország (amely oroszpártiságáról apró árulkodó jel, hogy a külügyminisztere, egyetlen EU-s politikusként éppen a világ normális részéről szankciókkal kitiltott orosz cégvezetők társaságában konferenciázik Moszkvában).

És igen, igen, 2021-ben még nem folyt az orosz-ukrán háború. De 2021-ben már túl voltunk a Krím bekebelezésén, túl voltunk a kelet-ukrajnai területek hazug népszavazás utáni annektálásán. Szóval lehetett volna 264 618 sokkal kevésbé arcpirítóbb találat is. De úgy látszik, az oroszpárti kényszer nagy úr a fejekben.