Tam_Bau
MENÜ
2024. június 20.
Rafael
Óriási hibrid juhokat tenyésztett törvénytelenül

Óriási hibrid juhokat tenyésztett törvénytelenül

agroinform.hu

Arthur Schubarth a szövetségi bíróság előtt bűnösnek vallotta magát a vadállatokkal való kereskedelem.

Az amerikai Montana államban lebukott egy 80 éves állattenyésztő, aki illegálisan használta fel vadászok által Ázsiában és az Egyesült Államokban leölt juhok szöveteit és heréit, hogy óriási hibrid juhokat tenyésszen, melyeket magánkézben lévő vadásztársaságoknak kívánt eladni Texasban – írja a qubit.hu.

Arthur Schubarth a szövetségi bíróság előtt bűnösnek vallotta magát a vadállatokkal való kereskedelem és az erre irányuló összeesküvés vádjában. Az egyes vádpontokra maximum 5-5 év börtönbüntetés és 250 ezer dolláros bírság szabható ki.

A férfi és legalább öt társa 2013-ban tervezték el, hogy óriási hibrid juhokat hoznak létre különböző fajok keresztezésével, azt remélve, hogy ezáltal nagy összegekre tehetnek szert. Ehhez egy vadásztól szerezték be a szövetmintákat, aki Kirgizisztánban elejtette a világ legnagyobb juhfajának, a Marco Polo argali juhnak egy egyedét, majd Schubarth a szövetek felhasználásával klónozott embriókat hozott létre egy laboratórium közreműködésével.

A hibrid juhok létrehozásához először beszerezték a szövetmintákat egy vadásztól, aki elejtette a világ legnagyobb juhfajának, a Marco Polo argali juhnak egy egyedét – illusztráció: Pixabay

Az embriókat beültették egy anyajuhba, amely így fajtiszta Marco Polo argali juhot szült, amit az idős férfi Montana Mountain King (montanai hegyi király) névre keresztelt az iratok szerint. Az ebből származó spermát aztán más anyajuhok mesterséges megtermékenyítésére használták, hogy még nagyobb és még értékesebb egyedeket hozzanak létre, melyeket 10 ezer dollárért adtak el texasi vevőknek.

A hím argali juhok a 135 kilogrammos súlyt is elérhetik, szarvaik pedig másfél méteresre is megnőhetnek, jelentősen megnövelve értéküket a vadászok körében. A montanai törvények tiltják a veszélyeztetett faj importját, védendő a helyi juhállományt a betegségektől és a hibridizációtól.

Schubarth ezt követően 2019-ben 400 dollárért megvásárolta egy Montanában elejtett Rocky Mountain vastagszarvú vadjuh heréit, azokból spermát nyert ki, hogy az argali juhokkal keresztezve nagyobb termetű hibrideket hozzon létre.

A férfi több mint két négyzetkilométeres farmján végezte ezt a tevékenységet, megsértve a vadállatok kereskedelméről szóló amerikai törvényeket.

A hatóságok beleegyeztek abba, hogy nem emelnek további vádat a férfival szemben, ha együttműködik a vadállat-kereskedelem ügyében folyó nyomozás során.