MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Oltási lottó: 1 milliárd eurót osztanak szét Ausztriában

Oltási lottó: 1 milliárd eurót osztanak szét Ausztriában

napi.hu

„Oltási lottó" néven indul Ausztria nagyszabású programja.

Mintegy 1 milliárd eurót - közel 360 milliárd forintot - biztosít a kormány Ausztriában a Covid- vagy oltási lottó névre keresztelt programjában, amely a már védettséggel rendelkezőket és a most oltásra várókat jutalmazza.

A kormány ezért 500 eurós (több mint 178 ezer forint értékű) vásárlási utalványokkal ösztönözné azokat, akik még gondolkoznak a vakcinák valamelyikének felvételében, egyúttal háláját fejezné ki azoknak is, akik már 2 vagy 3 oltással rendelkeznek - írja az osztrák Kurier. Karl Nehammer kancellár és Werner Kogler alkancellár mellett Pamela Rendi-Wagner, az SPÖ vezetője is megjelent csütörtök reggel a parlamentben, hogy részt vegyen a milliárdos csomag közös bemutatásán.

A program keretén belül március 15-től vásárlási utalványokat sorsolnak ki. Mindegy egyes részleges oltás növeli a nyerési esélyt, Nehammer szerint körülbelül minden tizedik oltással rendelkező lakos nyerhet. A motiváló "játék" bejelentésének időpontja azonban nem véletlen. Csütörtökön fogadja el az osztrák parlament a kötelező védőoltásról szóló rendeletet, amely február elejétől - márciusig tartó türelmi időszakkal- lépne életbe.

A parlament a önkormányzatoknak emellett pénzügyi ösztönző rendszert kíván létrehozni. 80 százalékos oltási arány esetén 75 millió eurós alapösszeg kerülhet kifizetésre, 85 százalékos arány esetén 150 millió euró, 90 százalékos arány esetén pedig 300 millió euró. Nehammer példaként egy átlagos, 3 ezer lakosú települést említett, amely 80 százalékos arányban 30 ezer eurót, 85 százalékos arányban 60 ezer eurót, 90 százalékos arányban pedig 120 ezer eurót kapna.