MENÜ
2022. december 5.
Vilma
Olaszországban már az utcán égetik a villany- és gázszámlákat

Olaszországban már az utcán égetik a villany- és gázszámlákat

index.hu

Az elégetett havi számlák között hét- és nyolcszáz eurósak is voltak.

Tizennégy olaszországi városban rendeztek hétfőn utcai tiltakozást az energiaárak növekedése miatt, a tüntetők közüzemi számlákat égettek el.
Bolognában a városi energiaszolgáltató vállalat székháza előtt tartották meg a demonstrációt. A megmozdulást szervező baloldali, euroszkeptikusként ismert USB szakszervezet szerint az elégetett havi számlák között hét- és nyolcszáz eurósak is voltak: ezeket fizikai dolgozóknak vagy állandó munkával nem rendelkezőknek postázták ki.

A demonstráción egy Fiametta nevű nő szólalt fel, aki egészségügyi dolgozóként havi 1100 eurót keres, amiből 485 eurót fizet lakbérre, további 220 eurót pedig rezsire. Elmondta, hogy kényszerű takarékosságból nem otthon, hanem a kórházban zuhanyozik. Nápolyban a helyi takarékpénztárnál égette el a villany- és gázszámlákat. Hasonló számlaégetésről szeptember elején számoltunk be legutóbb Olaszországból.

„Katasztrofális helyzetről” számolt az USB, amely szerint a rezsiköltségek drágulása „több millió családot kényszerít térdre, mert választaniuk kell az evés és a közüzemi díjak kifizetése között”.

Októbertől 60 százalékkal többe kerül az áram
A szicíliai Palermóban fiatalok az egyetem előtt tüntettek a magas rezsiköltségek és lakbérdíjak miatt.

Milánóban az energiahálózatot és szolgáltatást szabályozó hatóság, az Arera épületénél ér véget a tiltakozók késő délutáni menete, ők egy másfél méteresre nagyított számlát égetnek el. Egyik érvük szerint az energiaszolgáltatók nem tesznek semmilyen erőfeszítést az árak mérséklésére.

Az Arera éppen a 14 városban zajló tiltakozással egy időben jelentette be, hogy októbertől közel hatvan százalékkal emelkedik a villanyáram ára, ami évi több mint 1300 euró plusz kiadást jelent majd a családoknak. A gázköltségekkel együtt egy év alatt egy négyfős családnak több mint 2500 euróval emelkedett a rezsiköltsége.