MENÜ
2024. június 14.
Vazul
Okoslabda a foci-EB-re

Okoslabda a foci-EB-re

hvg.hu

Nincs több benézett kezezés? Ebben is segít majd a foci-Eb okoslabdája.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a jövő nyári, németországi futball-Eb-n a Fussballliebe (a labdarúgás szeretete) nevű okoslabdával játszanak majd a csapatok, ám hogy mennyire okossal, arról újabb információkkal szolgált a The Times.

A gyártó Adidas és az európai szövetség, az UEFA november 15-i bemutatóján az már kiderült, hogy a torna hivatalos labdájába azt a technológiát szerelik, amelyet már a tavalyi katari világbajnokságon is alkalmaztak. A játékszer belsejében egy olyan – indukcióval tölthető – szenzor található, amely másodpercenként 500 adatot tud továbbítani arról, hogy hol értek hozzá.

A technológia az UEFA szerint „példátlan betekintést ad a labda mozgásának minden elemébe”, a meccset rögzítő kamerákkal együttműködve pedig olyan 3D vizualizációt lehet létrehozni a segítségével, amely megmutatja a hozzáérő játékosok mozgását. Ez nagyban segítheti a játékvezetők és a videóbírók munkáját például a leshelyzetek megítélésénél.

Ugyanez a rendszer segített eldönteni, hogy Portugália Uruguay fölött aratott 2-0-s győzelménél nem Cristiano Ronaldo szerezte az első találatot, hanem Bruno Fernandes.

A The Times pedig most arról ír, hogy a technológiát akkor is alkalmazni fogják, amikor kezezéses esetekről kell dönteni. A lap szerint a labdában dolgozó microchip és a végtagok mozgását monitorozó rendszer együttműködése nyomán a videóbírók 3D-s képet kapnak majd a játékosok csontvázáról, így meg lehet majd állapítani, hogy a labda pontosan hol ért hozzájuk.

Mindez sokkal gyorsabb játékvezetői döntéshozatalt és pontosabb ítéleteket eredményezhet.

A brit lap azt is írta, hogy a technológia lenyűgözte azokat a játékvezetőket, akik már láthatták működés közben.