MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Nyugdíjasoknak ingyen jár

Nyugdíjasoknak ingyen jár

penzcentrum.hu

Méregdrága szolgáltatás járhat szinte költségmentesen.

 

A gyógyvizeknek fontos szerepük van az egészségmegőrzésben, és a rehabilitációban is. Jótékony hatásukat a különböző betegségekben, főként a mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedésekben, meddőségben, sport- és más sérülések utókezelésében, érszűkületek egyes formáiban, és idült bőrbetegségekben szenvedőknek nagyon ajánlják.

A legfontosabb tudnivaló, hogy minden esetben orvosi feladat annak a meghatározása, hogy mely gyógyfürdőkúra előnyös, hatásos a beteg számára, és minden esetben orvos írja elő a gyógyfürdő alkalmazásának feltételeit: hőfokát, időtartamát, gyakoriságát, a fürdők számát, módját.

A fürdőgyógyászati ellátás az orvosi rehabilitációs ellátások közé tartozó gyógyászati ellátás, amelyet főként a krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai illetve érbetegségek funkciójavítását szolgáló rehabilitációs kezeléseknél alkalmaznak, egyes ellátások árához társadalombiztosítási (tb) támogatás jár – olvasható a NEAK honlapján. Az egészségbiztosítási támogatással igénybe vehető kezelések időtartamát az 5/2004. EüM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg.

A gyógyászati ellátásokat az arra jogosult orvos vényen rendeli, az ellátás igénybevételéhez pedig az orvos által kiállított kezelőlap is szükséges.

Tb támogatott fürdőgyógyászati ellátások a következők:

gyógyvizes gyógymedence (ideértve a hévízi tófürdőt is): használata esetén a gyógyvíz külsőleg, fürdővízkénti felhasználása során fejti ki jótékony hatását a szervezetre. . A víz gyógyhatása az összetételétől függően változhat. Általános lazító és regeneráló tulajdonságának köszönhetően főként mozgásszervi megbetegedések és krónikus ízületi gyulladások kezelésére, idegi kimerültség csökkentésére, depressziós állapotok oldására alkalmazzák. Emellett javítja az anyagcserét, fokozza a szervezet ellenálló képességét – írja a termálonline.

gyógyvizes kádfürdő: abban az esetben ajánlott, ha a közös gyógyvizes gyógymedence nem alkalmazható, elsősorban bőrgyógyászati javaslatra, pikkelysömör, ekcéma gyógyítására.

iszappakolás: az iszapot iszappakolás formájában használják fel a kúrák során. Szakorvosok véleménye szerint egyszerre maximum 6 testtájat lehet iszappal bebugyolálni. Az iszappakolás legfőbb hatása, hogy melegen tartja a kezelt testtájat.

súlyfürdő: A súlyfürdő egy vízben végzett extenziós kezelés, amelynek során a beteg teljesen szabadon mozog: nincs készülékhez kötve, hanem a nyakánál vagy a hónaljánál függesztik fel, és úgy lebeg a vízben. Célja, hogy eltávolítsa a kor előrehaladtával, illetve az ülőmunka miatt összecsúszott gerinccsigolyákat egymástól, és a gerincoszlop kíméletes nyújtásával a porckorongok visszakerüljenek eredeti, egészséges állapotukba.

szénsavas fürdő: ezeket a kezeléseket egy szénsavas vízzel töltött, speciális kádban végzik, amit lefednek és csak a páciens feje “lóg ki” a kádból. A sok kis buborék ingerli a bőrt, ennek hatására a perifériás vérerek kitágulnak. Ezáltal javul a szövetek – köztük a szívizom – vér- és oxigénellátottsága, csökken a vérnyomás, javul a sebgyógyulás. A felszabaduló szén-dioxid izgatja a légzőközpontot, ezáltal mélyül a légzés.

orvosi gyógymasszázs: a masszázs több orvosi szakterület megbetegedéseiben eredményesen alkalmazható kedvező hatásai miatt, így az ortopédiai betegségek, reumatológiai betegségek krónikus időszakában, neurológiai betegségek utókezelésében, belgyógyászati betegségek esetén, valamint a traumatológiai betegségek rehabilitációjában.

víz alatti vízsugármasszázs: a víz alatti vízsugármasszázs a balneoterápia, a hidroterápia és a vízsugár mechanikus hatására épülő terápiás eljárás. Főként kopásos mozgásszervi panaszok, sérülések utókezelése, keringési problémák, egyes idegrendszeri betegségek esetén hatásos és kíméletes módszer.

víz alatti csoportos gyógytorna: a vízben történő mozgást alapvetően a víz fizikai tulajdonságai (a felhajtóerő, a hidrosztatikai nyomás, az örvénylések, hullámzások, áramlások, a dörzsölődés és a víz relatív fajsúlya) befolyásolják. Izomerősítésre, edzésre használhatjuk a víz ellenállását, pl. vízben gyalogláskor, vagy ha a víz felhajtóereje ellenében végeztetjük a mozgást.

komplex fürdőgyógyászati ellátás: Egyénre szabott, komplex kezelést nyújtó szolgáltatás mozgásszervi betegek részére. A kúra a szakorvos által összeállított fürdőgyógyászati ellátásokat jelenti, mely a következő kezelésekre terjed ki: gyógyvizes gyógymedence fürdő, gyógyvizes kádfürdő, iszappakolás, súlyfürdő, szénsavas fürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, egyéni vagy csoportos szárazföldi gyógytorna és fizikoterápia.

Fontos még azt is tudni, hogy a gyógyászati ellátások igénybevételéhez utazási költségtérítés jár az általános szabályok szerint. Az utazási utalványt a gyógyászati ellátást rendelő orvos állítja ki, majd a szolgáltatás igénybevételét követően a fürdő által kijelölt személy igazolja, illetve szükség szerint kiállítja az utalványt. A betegség jellegétől függetlenül, – támogatással – naptári évenként összesen két kúra rendelhető. A következő évre áthúzódó kúra a megkezdése szerinti évhez tartozik