MENÜ
2024. május 7.
Gizella
Nyolcmilliós whisky készült III. Károly koronázására

Nyolcmilliós whisky készült III. Károly koronázására

instyleman.hu / Lendvai Zsolt

Ritkán kerül új uralkodó az Egyesült Királyság trónjára, méltóképpen megünneplik hát a szeszfőzők is.

Rövidesen megkoronázzák III. Károly brit uralkodót – az ünnepséget május hatodikán tartják, és minden szempontból történelmi jelentőségű lesz. Nem történik gyakran ilyesmi, legutóbb hetven éve volt rá példa, II. Erzsébet fejére 1953. június 2-án került a korona a westminsteri apátságban. Minden bizonnyal nagy lesz a felhajtás, noha korábban arról szóltak a hírek, hogy azért az ilyenkor szokásosnál valamivel visszafogottabb lesz a rendezvény.

A Pernod Ricard nevű francia cég – amelyhez olyan márkák tartoznak, mint a Chivas Regal, a Ballantine's, a Beefeater, a Jameson, vagy akár a Becherovka, bejelentett egy új whiskyt, kimondottan erre az alkalomra. A vállalat kötelékébe számos brit szeszfőzde tartozik, így természetesen ez az ital is a szigetországban készül. Az 1953 óta létező Royal Salute márkanév alatt, a skóciai Stratishla Distillery gyártásában palackozzák majd a Coronation of King Charles III Editiont.

Ennek receptúráját Sandy Hyslop dolgozta ki, 53 különféle – egyenként sem mindennapi – gabona- és malátawhisky házasításával. Azért éppen 53, mert ezzel utalnak az 1953-as esztendőre, amikor II. Erzsébet koronázási ünnepségére először készítettek párlatot Royal Salute néven. A III. Károly tiszteletére szánt ital illatában friss ribizli, házi eperlekvár, banoffe pite, étcsokoládé praliné, frissen sült gesztenye, szegfűszeg és ananász jegyeit hordozza. Ízében a körte, a füge, a karamella, a mogyorós csokoládé, a friss gyömbér, a fahéj és a szegfűszeg jelenik meg. Lecsengése hosszan tartó és ízekben gazdag.

De nemcsak maga az ital különleges, hanem az üveg is, amibe töltötték. A Dartington Crystaltól származó kék kristályüveg palackokat használtak fel, a kupaknál pedig koronaszerű díszítést alkalmaztak. Mindez egy fadobozba kerül, amelyet a westminsteri apátság ihletett, belsejében az Egyesült Királyságot alkotó országok címermotívumaiból összeállított díszítéssel. Az ünnepi whisky nem éppen tömegtermelésben készül. Összesen csak 500 palackkal hoznak forgalomba, úgy 8,6 millió forintnak megfelelő áron.

Ha többet tudnál az alkoholokról, akkor keresd az InStyle MEN nyomtatott kiadását az újságárusoknál, a Rum mesterkurzus cikkünk például segít eligazodni a rumok világában!