Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Növények, amelyek megvédik a kertet a rovaroktól

Növények, amelyek megvédik a kertet a rovaroktól

agroinform.hu

Nem mindenki szeret azonnal a vegyi anyagokhoz nyúlni.

Sajnos az egyre melegebb téli időjárás miatt, minden évben találkozunk poloskainvázióval, számtalan és értelmezhetetlen pöttyöket viselő katicabogarakkal, tetvektől feketéllő levelekkel, és számtalan más károkozók brutális pusztításával. Nyilván számos kémiai lehetőség létezik ennek megakadályozására, viszont nem mindenki szeret azonnal a vegyi anyagokhoz nyúlni. Sok esetben nem kerülhető ki a vegyszerek használata, de ha időben készülünk a rovarok károkázására, akkor lényegesen le tudjuk csökkenteni, vagy akár meg is tudjuk előzni azt.

Krizantém

Kezdjük az egyik legerősebbel, hiszen a krizantém egy piretrin nevű összetevőt tartalmaz, ami tulajdonképpen a kertészeti és háztartási rovarirtók egyik legfontosabb alapanyaga. A növényi eredetű rovarölő szerek közül talán a legrégebben ismert, hiszen már az ókori rómaiak is használták a krizantém virágainak szárított őrleményét. A növénnyel táplálkozó rovarok idegrendszerére hat, így szinte azonnal bénulásos pusztulást okoz.

Citromfű

A szúnyogok nagy ellensége a citromfűből nyert olaj, ami egyre népszerűbb, de levelét tenyerünkben összedörzsölve, magunkra kenve is alkalmazhatjuk. Kifejezetten jól érzi magát napos helyen virágcserépben is, de sziklakertben vagy akár szabad földön is szép látványt nyújt, és jó illattal ajándékoz meg minket. A citromfű ráadásul konyhában is felhasználható salátákhoz, halhoz, szárnyashoz, teához, vagy akár limonádéhoz.

Menta

Rendkívül hatékony természetes rovarirtó, főleg ha hangyákról van szó, de a legyek és a szúnyogok is érzékenyek a növényre. Hátránya, hogy ha nem gondozzuk, az egész kertben elszaporodhat, így sokan inkább teraszra ültetik, egy kaspóba. Persze, ha mégis a kertben kap helyet, akkor érdemes rendszeresen ritkítani, mert képes az egész kert felett átvenni az uralmat. Még egy jó tanács, ha esetleg a házban is megjelentek a hangyák, érdemes néhány összemorzsolt mentalevelet a vonulási útjukba helyezni.

Sarkantyúka

Nem véletlenül nevezik a kert őrének is a Peruból származó növényt, hiszen a gyümölcsfáktól, rózsáktól távol tartja a levéltetveket, de molytetvek, poloskák és bagolylepkék ellen is hatásos. Érdekessége, hogy nem csak a növényeknek segít, de mivel a virágok bőségesen tartalmaznak antibiotikumot is, így régóta használják bőrápolásra, korpás fejbőr kezelésére, ráadásul gazdag C-vitaminban, vasban, és káliumban. Sokan salátákba is keverik, mivel nyersen fogyasztható.

Levendula

Természetesen nem hiányozhat a listáról, mivel ami nekünk illat, az a molyoknak, szúnyogoknak és a bolháknak riasztószer. A tanítást pedig mindenki jól ismeri: a megszárított levendulából akasszunk egy kis csokrot a szekrénybe. Érdemes kintre és bentre ültetni belőle, hiszen a levendulát még mindig az egyik legjobb nyugtató hatású gyógynövényként tartják számon.

Bársonyvirág, vagyis a büdöske

Ki ne emlékezne, hogy nagyszüleink a kiskert szélébe egy sor büdöskét ültettek, amit aztán szépen gondoztak, hiszen a növénynek köszönhetően még a paradicsom is szebb termést hozott. Mára már kutatások is bizonyítják, hogy azt a haszonnövényt, ami mellett bársonyvirág található kevésbé támadják meg a kártevők. Sőt a virágokból kivont olaj – permetszerként használva – is egyértelműen bizonyította, hogy a büdöskének helye van minden kertben.