MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Nőnapi üzenet Venezuelából

Nőnapi üzenet Venezuelából

hvg.hu

Venezuelában világos az üzenet, Nicolás Maduro elnök kiadta az utasítást a nőknek.

Nicolás Maduro venezuelai elnök több gyermek vállalására sürgette a venezuelai nőket kedden egy caracasi rendezvényen, amelyet az állami televízióban közvetítettek.

„Szüljetek! Szüljetek! Minden nőnek legyen hat gyereke!” – hangoztatta Maduro. Egyben felszólította a nőket, hogy vegyenek rész a nemzetközi nőnap alkalmából március 8-án tervezett felvonuláson.

Az ENSZ tavalyi emberi jogi jelentése szerint ugyanakkor a Maduro-kormányzat kifejezetten hátrányos helyzetbe hozta a venezuelai nőket. A politikailag aktív nőket fenyegetésekkel és kirekesztéssel próbálták meg elriasztani, a fogva tartott nőket pedig kínozták és szexuális erőszaknak voltak kitéve. Az egészségügy rossz helyzete, a gyógyszerhiány és az áramkimaradások miatt nagyon sok terhes nő külföldre ment szülni. Becslések szerint 2015 óta 25 ezer venezuelai gyerek született meg Kolumbiában.

Venezuela jelenleg történetének talán legsúlyosabb politikai és gazdasági válságával küzd. Az évtized közepén még 30 millió lakosú latin-amerikai államot becslések szerint már 4,5 millió venezuelai hagyta el a jobb élet reményében, 80 százalékuk a térség más országaiban keresett menedéket.

Egyes előrejelzések szerint a venezuelai menekültek száma 2020-ban 6,5 millióra gyarapodhat.