Tam_Bau
MENÜ
2023. február 7.
Tódor, Rómeó
Nemcsak a beszerelés nyűge spórolható meg, hanem havonta akár többezer forint is

Nemcsak a beszerelés nyűge spórolható meg, hanem havonta akár többezer forint is

hvg.hu

Ki is köttetheti otthonról a vezetékes netet, már anélkül is lehet jó wifije.

A recept lassan évtizedek óta változatlan: aki internetezni szeretne otthon, a számítógépén, az felkeresi valamelyik kábeles szolgáltatót, és megrendeli a szimpatikus netcsomagot. Hasonlóan tesz, akinek okostelefonján ugyan van mobilnete, de szeretné, ha a havi adatkeret nem fogyna el idő előtt, így otthon inkább a – lényegében minden kábeles díjcsomag esetében – korlátlan vezetékes netet szórja wifin, és arra csatlakoztatja telefonját.

Ezt a módit a legkisebbek is ismerik. Arról viszont kevesen tudnak, hogy az egész interneteléréses dolog a feje tetejére is állítható.

A csomag

Az új recept első és legfontosabb összetevője egy korlátlan mobilnetes csomag. Ilyen mindhárom nagy mobilszolgáltató kínálatában van, ám aki nem – illetve nemcsak – telefonján szeretne korlátlan mobilnetet, az jelenleg csak a Telekomnál találhatja meg számítását, a Gigaerős Korlátlan Net Okosvilág csomaggal.

Mobilinternet-alapú korlátlan szolgáltatás a Yettelnél is elérhető, arra viszont egy külön előfizetést szükséges kötni. A Vodafone legbőségesebb dedikált netcsomagja napközben 150 gigányi, este tíz és reggel nyolc között további 1500 gigányi forgalmat enged.

A telekomos megoldásnál nemcsak a mobilkészüléken forgalmazható bármennyi adat, hanem a szolgáltató két másik SIM-kártyát is biztosít ugyanahhoz az előfizetéshez.

Azaz a korlátlan mobilelőfizetés árából a telefonos netezés mellett otthon is megoldható a korlátlan, wifis internet.

Ezeket a SIM-eket használhatjuk táblagépben vagy okosórában, de a legtöbb úgy hozható ki az előfizetésből, ha az egyikhez vásárlunk egy olyan routert, amelybe nem csak kábellel varázsolható netkapcsolat, hanem egy SIM-kártya behelyezésével is. Ezeket a készülékeket 4G/LTE router néven kell keresni az üzletekben, és már most kiemeljük, hogy természetesen hagyományos, kábeles wifihez is használhatók, de ott van bennük a mobilnetes extralehetőség.

A hard és a szoft

Mi a hazai piac egyik legújabb szereplőjének készülékét próbáltuk ki, a Keenetic Hero 4G-t. Egy ízlésesen megtervezett routerről van szó. Elsőként a robusztus kifejezés jutott róla eszünkbe. De nem túl nagy, pont akkora, mint egy átlagos wifi router. Apróbb (mobilnetes) társaival ellentétben már ránézésre elhiszi róla az ember, hogy képes lesz lefedni wifi-jellel egy átlagos lakást. Sokat segít ebben a csomagban található négy antenna, ezeket kézzel kell felcsavarni a készülékre.

A Hero 4G dobozában két füzet van, a vastagabban középtájt magyar nyelven is megtalálható a rövid, mindössze négyoldalas használati útmutató, amelyből ráadásul elég csak a második oldal első felét elolvasni, és már üzembe is helyezhető a router.

A kevésbé barátságos formában KN-2310 számozású, 150 Mbit/s (Cat.4) besorolású wifi-eszközbe egy kétmagos processzor került (MT7621A 880 MHz), tárhelyből és RAM-ból is 128-128 megányi van benne. Az AC1300-as készülék természetesen 2.4 GHz-es és 5 GHz-es frekvencián is képes adni, előbbin 400 Mbit/s, utóbbin 867 Mbit/s elméleti sebességgel. WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA2-Enterprise, WPA3-PSK, WPA3-Enterprise, OWE titkosítási szabványokat is támogat, a microSIM foglalat mellett pedig egy WAN, négy LAN és egy USB 2.0 port is található rajta.

Csakhogy ez majdnem senkit nem érdekel.

Legalábbis a lakossági felhasználók érdeklődése általában odáig terjed ki, hogy jó áron kapjanak egy könnyen beállítható és jól használható eszközt, amely aztán stabil netkapcsolatot biztosít.

A Keenetic európai részlegének élére tavasszal nevezték ki Ebinger Norbertet, aki előbb a ZyXEL, majd D-Link hazai és régiós vezetőjeként tevékenykedett, az így megszerzett másfél évtizedek piaci tapasztalatára építve irányítja most az új márka európai terjeszkedését. A vele való beszélgetésünkból kiderült, hogy a cégnél elsősorban a szoftverre esküsznek, annak folyamatos fejlesztésével kívánják kielégíteni az imént említett igényeket.

Hardveres téren nagyjából ugyanaz áll minden cég rendelkezésére, azzal nehéz igazán kitűnni, egy adott árkategórián belül nagyjából ugyanazt kapja mindenkitől a felhasználó – mondja az európai igazgató. A Keenetic alapvetése szerint a nagy kérdés az, hogy a hardver kategóriája által szabott lehetőségekből ki mit tud kihozni a végtelenségig optimalizálható szoftverrel.

Ennél a gyártónál KeeneticOS a rendszer neve, az eszköz beállítása során találkozhatunk vele. A routereknél megszokottnál felhasználóbarátabb felületről van szó, néhány kattintás után érezhető, hogy a gyártónál valóban jelentős energiát fordítanak a szoftver fejlesztésére.

Mit állítsunk be?

Az átlagfelhasználóknak egyetlen dologra érdemes figyelniük, miután végigmentek a legelső beállítási folyamaton. A wifire csatlakozó régebbi eszközök csak a 2.4 GHz-es frekvenciát támogatják, az elmúlt pár évben kiadott készülékeknél már alapvető, hogy az 5 Ghz-es hálózatra is fel tudnak csatlakozni. A Keenetic Hero 4G esetében elég egyetlen hálózatnevet (SSID) és jelszót megadni a két frekvenciának, és – az imént említett kompatibilitási dolgok miatt – mindkettőt bekapcsolva tartani. (Kifejezett igény esetén más-más nevek is adhatók.)

A hazai felhasználói környezetben van rá némi esély, hogy a 2.4 GHz-es frekvencia a telítettebb, azaz a legtöbb szomszéd is azon intézi a wifijét. Éppen ezért érdemes felkeresni a beállításokat, majd a klasszikus wifi-ikonos My networks and Wi-Fi pont Home segment fülénél letekerni a Band Steering pontig – és itt a By deafult beállítást átállítani a Prefer 5 GHz-re. Ebben az esetben is mindkét sávon szórni fogja a jelet a router, ám ha csak lehet, akkor kerüli a 2,4 GHz-es kapcsolódást.

Tesztünk során abba futottunk bele, hogy időnként egy-egy pillanatra megszakadt a wifi-kapcsolat. A fenti kapcsoló átállítása után azonban hetek óta zavartalanul működik az otthoni internet.

Aki szeretne, az persze jóval több finomhangolást is végezhet az eszközön:

a KeeneticOS rendszer böngészős felületén követhető, hogy hány eszköz van éppen csatlakoztatva a hálózatra;
milyen forgalom zajlik éppen a hálózaton;
beállítható vendégek számára elérhető wifi-csatorna és persze vezetékes csatlakozás is;
a tűzfal beállításai közt mindenféle szempont alapján tilthatók kapcsolódási próbálkozások;
vagy éppen tiltható/engedélyezhető a roaming, merthogy az ilyen routerek egyik nagy előnye, hogy ha a mobilszolgáltatónkon (díjcsomagunkon) nem múlik, akkor bárhova magunkkal vihetjük otthoni wifi-kapcsolatunkat.
A Keenetic rendszeréhez androidos készülékekre és iPhone-okra is elérhető alkalmazás is tartozik. Ennek előnyei közé tartozik, hogy a router beállításait távolról is megváltoztathatjuk, illetve figyelemmel kísérhetjük, hogy mi történik az otthoni hálózatunkon. De például arra is az appban van mód, hogy családtagjaink számára profilt hozzunk létre, és a szülői felügyeletnél megszokott funkciókkal korlátozhassuk, hogy a kiskorú családtag készülékei mikor kapcsolódhatnak az internetre és ott mit (nem) érhetnek el.

Ki tudja ez váltani a vezetékes netet?

+: elegáns megjelenés, gyors és stabil wifi, vezetékes és vezeték nélküli bemenet és kimenet, letisztult felhasználói felület, rengeteg beállítási lehetőség, mobilos alkalmazás

–: nem olcsó.

A válasz határozott igen. De persze sok függ attól, hogy hányan laknak a háztartásba, és melyikőjüknek mit jelent az, hogy „internetezés”. Ha átlagos felhasználásként a böngészést, e-mailezést, youtube-ozást, streaming zenei (Apple Music, Spotify) és videós (HBO Max, Netflix, Disney+) szolgáltatások használatát tekintjük, és belekalkuláljuk még azt is, hogy valaki home office-ban dolgozik, időnként akár több gigabájtos fájlokat is megmozgat, akkor kimondható, hogy az ország legtöbb részén – különösen a városokban – egy kétfős háztartás zökkenőmentesen érzi magát akkor, ha kikötteti a vezetékes netet és egy mobilnetes routerrel üzemelteti otthon a wifit.

A nagyobb városok azon részein, ahol a mobiloperátorok is komolyan gondolják, hogy szolgáltatnak, ott hárman is kényelmesen elnetezhetnek ilyen módon otthon.

A Keenetic Hero 4G cikkünk megjelenésekor 45–55 ezer forintos áron szerezhető be.