MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Nem támogatta Magyarország a nők egyenlőségét

Nem támogatta Magyarország a nők egyenlőségét

telex.hu • fotó: femcafe.hu

Vélhetően azzal volt gond, hogy az állásfoglalás tartalmazta a „gender” és az „LMBTQI” kifejezéseket is.

Magyarország elutasította az uniós tagállamok közös állásfoglalását, amelynek lényege, hogy az Európai Uniónak tiszteletben kell tartania és elő kell mozdítania a nemek közötti egyenlőséget és fel kell lépni a hátrányos megkülönböztetéssel szemben, írja a Hvg-n az Eurológus.

A magyar döntéshozóknak vélhetően azzal volt gondjuk, hogy a tagállamok közös állásfoglalása tartalmazta a „gender” és az „LMBTQI” kifejezéseket is. „Az elnökség következtetései a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó cselekvési tervről (Gender Action Plan – GAP) III 2021-2025” című dokumentum alcíme a következő volt: „Ambiciózus menetrend a nemek közötti egyenlőség és a nők szerepének erősítése érdekében az EU külső fellépéseiben”.

A 27 tagállam közül Magyarországon kívül Lengyelország és Bulgária mondott nemet a dokumentumra, amelyet a Tanács végül minősített többséggel fogadott el. A lap megjegyzi, hogy ez a politikai állásfoglalás az EU külső, harmadik országokkal fenntartott kapcsolataira vonatkozik, nincs köze a tagállamok belső viszonyaihoz.