MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Nem szőlőből készül, viszont gátolja az öregedést az izlandi bor

Nem szőlőből készül, viszont gátolja az öregedést az izlandi bor

termeszeti.hu

Az italt teljes mértékben organikus bogyókból készül.

Az utolsó dolog, ami Izlandról eszünkbe jutna, az valószínűleg a borkészítés lenne, pedig ezen a szigeten is állítanak elő bort. Persze nem napsütötte szőlőfürtökből, hanem a hideg körülmények között is termő bogyókból. Ez az ital ráadásul még a fiatalság titkát is magában rejti.

Húsavík városa a sarkkörtől nem messze fekszik, az éjféli napsütés területén. A gyönyörű halásztelepülés nem csak a lenyűgöző tájról ismert, de a bálnanéző lehetőségekről is.

Ómar Gunnarsson tősgyökeres húsavíki Izland egyetlen bortermelője és a világ egyetlen olyan borkészítője, aki az italt teljes mértékben organikus bogyókból: fekete varjúbogyóból, kék áfonyából, valamint rebarbarából állítja elő. A bor egészen különlegesnek mondható, erőteljes antioxidáns és öregedésgátló hatása miatt.

 

Hafþór Hreiðarsson

Ómar márkája a ’Kvöldsól’ (Éjféli nap) nemcsak ízre olyan, mintha szőlőből készült volna, de még sokkal ízletesebb és egészségesebb is.

Gunnarsson tanult szakács, mindig is saját készítésű borra vágyott. 1991-ben kezdett kísérletezni és 7 évvel később puszta szerencsével botlott az első receptjébe. Az ital 80% varjúbogyóból, 19% rebarbarából készül, a maradékot pedig vadontermő áfonya és izlandi gyógyfüvek alkotják.

 A bogyók Húsavík környékén teremnek, Izland nyugati fjordjai mellett. A rebarbara a sziget kis magánkertjeiből származik. Minden bekerülő alapanyag friss és organikus.

Tanulmányok szerint a varjúbogyó, ami alacsonyra növő, Izlandon őshonos örökzöld magas flavonoid aktivitással rendelkezik, ezek antioxidáns hatása jól ismert.
A szabadgyököket elnyelő anyagoknak jelentős szerepük lehet az egészség megőrzésében, sőt akár a daganatos betegségek, szívebetgségek elleni védekzésben is. A varjúbogyó és az áfonya is tartalmaz ellagsavat, fenolos vegyületet, amely a koleszterinszint csökkentésével a szívbetegségek kockázatát redukálja. A rebarbara szára fitokemikáliákban gazdag, ezek az anyagok a koleszterinszint gátlásában játszanak szerepet. A rebarbarában található anyagok a kutatások szerint a vérrögképződést csökkentik és így a stroke esélyét minimalizálják. Az áfonya az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét mérsékli, javítja a rövidtávú memóriát és a koordinációt is.

A Kvöldsól egy átalakított, egykori tejüzemben készül. Az enyhén fűszeres, gazdag bogyós ízű bor főként sajtokhoz, gyümölcsös ételekhez passzol.

Forrás: www.newliving.com