Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Nem lesznek drágábbak az albérletek?

Nem lesznek drágábbak az albérletek?

hvg.hu

Sok városban már nem tudnak több pénzt elkérni az albérletekért.

Összességében még két számjegyű az albérletek drágulása, de egyre több jel utal arra, hogy a végéhez közeledhet az áremelkedés.

 A kiadó lakások átlagos bérleti díja Budapesten idén januárban eddig 165 ezer forint volt, ami 10 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A megyeszékhelyeken pedig 11 százalékkal, 100 ezer forintra nőtt a havi díj.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arról beszélt: ahogy nőnek a bérek, a tulajdonosok is évről-évre több pénzt tudtak kérni a kiadó lakásokért. Ráadásul a Budapestre és a többi nagyvárosba költöző emberek nagy része az első években a vásárlás helyett inkább lakást bérel a magas ingatlanáraknak köszönhetően. Ez pedig folyamatos utánpótlást jelent a kiadó lakások iránti keresletben.

Az ingatlan.com elemzése azonban egy fontos változást mutat be: az idén januári adatok szerint több olyan kerület és város van, ahol véget ért az emelkedés. A Terézvárosban 199 ezer forint az átlagos bérleti díj, ami mindössze 2 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten. A pesti Belvárosban pedig stagnáltak az árak, így most 230 ezernél jár a havi díj.

A vidéki nagyvárosok közül hasonló a helyzet Debrecenben, ahol szintén mindössze 2 százalékkal, 100 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj. Kecskeméten és Szombathelyen ugyanennyiért lehet lakást bérelni, ami viszont nem jelent változást a tavaly januári szinthez képest egyik városban sem. Pécsett sem változtak tavaly január óta az albérletárak, itt havonta átlagosan 90 ezer forintot kell fizetni.

Az ingatlan.com szakértője szerint bár a januári összesített adatok két számjegyű drágulást mutatnak, könnyen lehet, hogy az év során még több város és kerület vált stagnálásba, mert a bérleti díjak is sok helyen közelítik azt a szintet, amelynél többet a bérlők már nehezen tudnak kifizetni.

Az Eurostat a múlt héten mutatta ki, hogy Magyarországon nagyjából 60 százalékkal drágábbak az albérletek és a lakások is, mint 2007-ben voltak, a drágulás háromszorosa az EU-átlagnak.