Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Nem irtani, csak távoltartani – vakondtúrások a kertben

Nem irtani, csak távoltartani – vakondtúrások a kertben

hellovidek.hu

Ezt tegyük, ha ellepik a kertünket a túrások és a kártevők.

Járatokat túr, a növények gyökereit rágcsálja, gyepünkre krátereket fúr. Ki a bűnös, vakond vagy pocok költözött az udvarunkba? Bábel László kertészmérnök szerint a védekezés első állomása, hogy tisztázzuk, mi garázdálkodik kertünkben, mert nagyon nem mindegy, hogyan és mivel védekezzünk ellene.

Mielőtt vad üldözésbe kezdenénk, Bábel László kertészmérnök szerint az első és legfontosabb, ha túrások nyomait találjuk a kertünkben és a gyepen, hogy győződjünk meg róla, hogy valóban vakond-e a ludas. A vakond ugyanis – a közhiedelemmel ellentétben nem ellensége, hanem barátja a kertészkedőknek, mert elpusztítja a kártevőket. Mindenesetre jelzésértékű, ha megszaporodnak a túrások. A vakond szándékosan nem árt a növényeknek, bár a járatai ásásakor kidönthet palántákat, elcsúfíthatja a pázsitot, és egyéb kellemetlenségeket is okozhat. Ellenben a mezei pocokkal, ami se nem védett, se nem hasznos, kerti zöldségeinket, gyümölcs és díszfáink gyökereit is gyakran megdézsmálva jelentős károkat okoz, mégis nagyon hasonló nyomokat hagy maga után, mint a vakond – de erről majd később!

Mi is a vakond?

A vakond egy apró, rovarevő emlősállat. Európában és Ázsiában honos, a mérsékelt övi területeken. Testhossza 15-17 cm, bundája rövid, tömött, általában fekete, de előfordulhat világosabb árnyalatokban is. A vakond jellegzetességei hosszú orra és megerősödött mellső lábai: kissé kifordítottak, ásásra teljesen alkalmasak, erős karmokkal van felfegyverkezve, így gyorsan halad előre a talajban. A vakond szemei egészen aprók, az állat teljesen vak. Ezzel szemben hallása kitűnő (habár fülkagylója nincs, de mozgatható bőrredő fedi a hallójáratát) és szaglása kifinomult: könnyedén felkutatja és levadássza a talajban élő pajorokat. A vakond éjjel-nappal aktív lehet. Saját bioritmusa szerint cselekszik, de a földfelszínre ritkán jön ki. Sokan nem is gondolnánk, de a vakond igen gyorsan fut és úszik is, ha szüksége van rá. Tehát, az ürgével ellentétben, képtelenség vízzel kiönteni!

Bábel László még elmondta, hogy a közhiedelemmel ellentétben a vakond nem alszik téli álmot, csak az élettevékenységei lassulnak le télen. A fagyott felső rétegekből lejjebb húzódik, akárcsak a kártevő rovarok. Mozgása ilyenkor lelassul, aztán tavasszal kezd aktívabb lenni. A vakond könnyedén és gyorsan halad előre a talajban, de a járatokban felhalmozódhat a kikapart föld. Ekkor a vakond függőleges járatot készít a felszín irányába, a kürtőn keresztül erős fejével ki túrnia a földet, így jön létre a jellegzetes vakondtúrás.

Figyelem! Itt érdemes megjegyezni, hogy a vakondtúrás a legjobb palántának való föld, ugyanis a kis állatka remekül megdolgozza nekünk a talajt és garantáltan rovar mentes. Bábel László szerint ezért is érdemes összegyűjteni a vakondtúrás földjét, palántázáshoz vagy ültetéshez felhasználni.

A vakond, ahogy az elején is jeleztük, egy indikátorfaj, ugyanúgy, mint a hangya: megjelenése azt üzeni a kertész számára, hogy a kerttel komoly gond van. Tele van talajlakó kártevővel. Ha kertünkben sok a vakondtúrás, jól érzi magát, mert bőségesen el van látva kedvenc táplálékaival: gilisztákkal, lótetvekkel, kártevő lárvákkal. A vakond egyébként képes naponta testtömegének másfélszeresét elfogyasztani ezekből a kerti kártevőkből. Ráadásul, hívta fel a figyelmet rá Bábel László, a vakond, ha útjába akad, előszeretettel fogyasztja a csigákat, így a kertünkben emiatt is jó szolgálatot tehet.

Ha esztelen módon elüldözzük, másrészről nem gondoskodunk a kártevők elpusztításáról, akkor azok vakond nélkül túlszaporodhatnak, és még nagyobb kárt tehetnek az ágyásokban, mint maga a vakond.

Ha bajunk van vele: hogyan védekezzünk a vakond ellen?

A vakond Magyarországon 1901 óta védett állat, 25.000 Ft az eszmei értéke. Megölésük bűncselekménynek számít, így vakondirtás helyett csak legfeljebb vakondriasztásról lehet szó. Bár kapni vakond-mérgeket, de ne jusson eszünkbe, ezeket bevetni! Online webshopokban kapható (7000 forintos áron) úgynevezett VAKOND GUILLOTINE, ami egyébként pockok ellen is bevethető. Ez, mit szépítsünk, egyszerűen lefejezi a kertünkben gyanútlanul ténykedő kis négylábúakat. Ennek használata is tilos, mert vakond is lehet az óvatlan áldozat! Bábel László szerint jóval humánusabb, ha már szabadulnánk a (kertépítő) vakondunktól, ha egy élve fogó csapdát szerzünk be, ami nem veszélyezteti az állatot. (Ennek ára, online webshopokban szintén 6000-7000 forint között mozog.) Befogjuk vele a vakondot, majd egy szabad területen elengedjük. Ha így járunk el, semmilyen környezetvédelmi törvényt nem sértünk. Ez pockok ellen is hatásos, a befogott, és erdőszélen kiengedett rágcsálónak örülni fognak a ragadozó madarak és a rókák.

Napelemes, ultrahangos vakondriasztó: működik?

Szintén kaphatóak online webshopokban (7000-8000 forintos darabáron) napelemes vakondriasztó eszközök, ami ultrahangos vakondriasztó technológiát használnak, és olyan rezgéseket adnak ki, amelyeket nem szeretnek ezek a kis állatok. (700-1000 Hz közötti hangimpulzusokat bocsájtanak ki, amikre a vakondok nagyon érzékenyek, így ők menekülnek előle, de az embereket és háziállataikat kevésbé zavarja.) Ezekkel azonban az a probléma, hogy akkor érdemes csak bevetni, ha a kertünkben konkrétan egy részt szeretnénk megvédeni, mert a vakond meghallja ezt a hangot, tényleg odébb megy 20 métert, és esetleg ott áll neki túrni.

Vakondháló - biztos jó megoldás?

Vakondhálót tartják a leghatékonyabb módszernek. Gyepesítés előtt kell a talajba elhelyezni és a vakond nem fog tudni ott túrni, de amiért odaköltözne, a talajban lévő rovarok ellen nem véd, sőt a természetes ellenségük hiányában felszaporodásukat segíti.

Olcsóbb és kéznél van: a sörösüveg

Ha mindenáron vakondriasztóban gondolkodunk, akkor sem kell egyből a gazdaboltba rohanni. Ugyan, kinek ne lenne otthon néhány üres sörösüvege, amit azért gyűjtöget, hogy majd egyszer elviszi a szelektív hulladékgyűjtőbe? Ne dobd ki, ugyanis a vakond elleni küzdelemben is segítségedre válhat! A sörösüveg módszer lényege a hangokban rejlik. Ha a hosszú nyakú üveget majdnem a pereméig beássuk a földbe, a légáramlás rezgésbe hozza az üveget, amelynek hangját a vakond nem viseli el. Érdemes több helyre is üveget ásni a kertbe, főleg a túrások közelébe. Szintén a vakondok szempontjából zajkeltő, ha szélforgókat, botra tűzött üres konzerv vagy sörös dobozokat tűzünk a túrásokba. Miközben a szél mozgatja, hangrezgéseket kelt a talajba, ami a vakondnak nem fog tetszeni. Szintén távozásra késztethetjük a kellemetlenkedőt, ha a túrásait elbontjuk, úgy, hogy a járataiba be tudjon fújni a szél. Ez számára veszélyt jelez és menekülni fog. Sajnos ezzel a módszerrel sem tudjuk terelni, hogy merre menjen és előfordulhat, hogy ott jelenik meg az újabb túrás, ahol még nem volt.

Léteznek vakondriasztó granulátumok is

Bábel László a vakondriasztó granulátumok bevetését sem tartja feltétlenül célravezetőnek. Ezek a vakond szaglására hatnak. A granulátumokat a vakond járataiba kell szórni; ha száraz idő van, vizet kell rá locsolni, hogy elősegítsük vele az oldódását. A vakondok először megpróbálhatnak új utakat törni kertünkben, de ha módszeresen egy pontból kiindulva szorítjuk ki és kétnaponta megismételjük, akkor a vakondriasztás házilag sikeres lehet és az állatok elköltöznek (szomszédaink nagy örömére), vagy a mi bosszúságunkra, mert a költözés irányát így sem tudjuk teljesen befolyásolni. DE legalább ezek a készítmények könnyen lebomlanak és nem mérgezőek, így nyugodtan használhatjuk őket: sem a vakondokat, sem háziállatainkat nem bántják. A probléma ugyanakkor ezekkel a szerekkel is az, mint az összes riasztó módszerrel, hogy nem ad teljes vakond mentességet.

Hozzászokhatnak, eleinte lehet, hogy odébb költöznek, a kert másik végébe, aztán szépen újra visszajönnek, hiszen a terített asztal nem ment velük. Másrészt pedig a kártevők, természetes ellenség híján, könnyen elszaporodnak a földünkben - tette hozzá a szakember.

Eseti megoldások - vakondriasztók házilag

Ha mégis az elűzésen gondolkodunk, a vakondok érzékeny orrára próbálhatunk hatni egyszerű hozzávalókkal is, nem kell feltétlenül bolti szereket vásárolni:

A fokhagyma vagy bors: olyan erős illatot bocsájt ki, hogy a vakondok nem tudják elviselni. Helyezzünk néhány gerezd zúzott fokhagymát a vakondjáratba és kész is a vakondriasztó házilag.
A savanyúságok leve is vakondriasztó lehet házilag: az uborka vagy más savanyúságok levét öntsük a vakondjáratba, elkergetheti a vakondokat!

Büdös rongy: az egyik legrégebb óta használt praktika a gázolajba vagy petróleumba mártott rongy vakondjáratba helyezése. A kellemetlen, büdös szag ugyanis menekülésre készteti a nem kívánatos állatot. Ez a legkevésbé környezet barát megoldás a házi praktikák közül.
A kávézacc is segítségedre válhat a vakondok elleni harcban. Csak öntsd bele a lyukba a zaccot, és a vakondok, valószínűleg az illata miatt, nem fognak többet arra látogatni. A módszerek nem minden esetben válnak be, mert minden vakond külön egyéniség és más a tolerancia szintje. Sajnos sok türelemre és kitartásra van szükség.
Amivel senkinek nem ártunk, ha odafigyelünk és kertünk is szebb lehet tőle: Ültessünk vakondűző növényeket!
A szakember szerint is az egyik leghumánusabb és legcélravezetőbb módszer, ha olyan növényeket ültetünk, amelyek távol tartják a vakondokat. Melyek ezek?

A nagy sárfű, másik közismert nevén vakondűző fű (Euphorbia lathyris): mint vakondriasztó növény 5-10 méteres körzetében fejti ki a hatását. A kutyatejfélék családjába tartozik, gyökerei olyan illóolajokat tartalmaznak, amik bántják a vakond érzékeny orrát, így az állat inkább arrébb áll. Ez a vakondriasztó növény látványnak sem utolsó: magassága elérheti a két métert is, virágai élénksárgák. Vigyázat: mérgező és mivel Euphorbia-ról van szó, a tejnedve bőr irritációt okozhat! Olyan kertbe semmi szín alatt ne telepítsük, ahol gyerek is van.

Kerti laboda (Atriplex hortensis L. convar. hortensis): hatása megegyezik a nagy sárfűével, magassága is hasonló, ám, míg az előző mérgező, a kerti laboda bátran fogyasztható! Magas C-vitamin tartalma miatt gyakran szedik, spenóthoz hasonló levél zöldség és főzeléket készítenek belőle.
Gyalogbodza (Sambucus ebulus): Ez egy évelő lágyszárú és ne keverjük össze a feketebodzával, ami egy fás cserje és a virágjából bodzaszörp készíthető, valamint a bogyóját is felhasználhatjuk lekvárnak, valamint szörp készítésére. De nem róla van szó! A gyalogbodzát mérgező részei miatt kerülni szoktuk. Vakondriasztó növénynek viszont hatásos lehet: dugjunk levágott bodzaágat a vakondjáratba, az állatok ezt az illatot sem szeretik, így hamarosan távozni fognak! Ha nem vagyunk eléggé óvatosak, akkor vakondok helyet magunk leszünk a károkozók, mert a bodza félék könnyen legyökeresednek.
Csillaghagyma, Tulbaghia violacea és a császárkorona (Fritillaria imperialis), melynek erős szagú gyökerei tartják távol a vakondokat, pockokat, ha ásásuk során megsértik a növény gyökerét. Azonban ezt a jellegzetes illatot is megszokhatják.

Nem is biztos, hogy vakond az, ami túr, lehet pocok is

A pocok a vakondhoz hasonlóan egy nagyon kicsi rágcsáló, hossza mindössze 8-10 cm, a farka 3-4 cm, testtömege 20-30 g. Háta, oldala barnásszürke, hasa piszkosfehér. Lábai fehérek. Fátlan, nyílt területek, szántók, rétek lakója. Leggyakrabban mezőgazdaságilag megművelt területeken él, így kertünkben is jól érezheti magát. Télen aztán behúzódhat a házakba is. A föld alatt kb. 20-30 cm mélységben járatokat ás. Járatai egy központi kamrából és sugáralakban elhelyezkedő kijáratokból állnak. A központi lakrészt száraz fűvel, szalmával, levelekkel béleli ki. Téli álmot nem alszik. Télen a hótakaró alatt ás hosszú folyosókat, melyeket fűvel bélel ki.

A mezei pocok a vakonddal ellentétben azonban mezőgazdasági kártevő. Mindenféle növényi anyagot megeszik: magok, füvek, gyökerek, levelek, gyümölcsök, bogyók, makk és dió is szerepelnek az étlapján. A helyzetet súlyosbítja, hogy nagyon szapora állat.

Bábel László szerint a legegyszerűbb módszer, hogy különbséget tegyünk aközött, hogy pocokkal vagy vakonddal van-e dolgunk, hogy a pocok túrása a vakondéval ellentétben kevésbé vulkánszerű kúp, szétterülőbb, maga a föld is, amit kitúr nem annyira finom és porhanyós.

Hogyan védekezzünk a pocok ellen?

Saját kertünkben a mérgek alkalmazását ebben az esetben sem ajánljuk, hiszen azzal házi állatainkban is súlyos kárt okozhatunk. Természetes módszer lehet a pockok ellen egy macska vagy egy foxi – de lehet, összességében nagyobb kárt csinál a kutya, ha nekiáll pocokra vadászni, mint amennyit megfog. De lássuk, milyen professzionálisabb módszerek vethetők be? Az Agrárszektor cikke szerint -ha a mérgezést, mint opciót elvetjük - a pocok ellen még az alábbi megoldások léteznek:

A mechanikai védekezéshez sorolható a csapdázás, a facsemeték gyökerének dróthálóval való beburkolása, idősebb fák mellől a rendszeres hóeltakarítás. Alkalmazható még az az állatok agyonütése (?), a szeges henger vagy tárcsa alkalmazása, de ezek magas munkaigényű folyamatok, leginkább szántó földi művelés esetén alkalmazható. Kiskertbe, fákkal, bokrokkal beültetett környezetben nehezen tudna egy traktor ezekkel a munkagépekkel dolgozni. Ott használják, ahol a kémiai védekezés nem lehetséges.
A biológiai védekezés a pockok természetes ellenségeinek, köztük is leginkább a ragadozó madaraknak a környékre csalogatása. Ez történhet az egerészölyvek számára és T alakú ülőfák kihelyezésével a földeken. Kertek esetében megint csak marad a különböző természetes ellenségek életterének kialakítása, (szomszéd néni macskájának elviselése a kertben) esetleg sünök oda szoktatása. Pockok esetében érdemes élvefogó két ajtós alagútcsapdát alkalmazni. A csapdát a járatba rejtsük el, hogy a közlekedése során biztosan bemenjen. Csalinak növényi részeket tegyünk, mint sárgarépa, zeller darabokat. Télen a kevés táplálék hiányába hatásosabban tudjuk elfogni a pockokat.
A nem kívánt látogatók erdők, mezők szélén történő eleresztésével meg tudunk környezetbarát módon szabadulni tőlük. Ne feledjük, a természet leigázására tett kísérlet mindig vissza üt, ezért csak vele összhangban szabad élni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
Megosztomhellovidekvakondpocokkertkártevőkkártevők elleni védelem