MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Négy az egyben

Négy az egyben

sokszinuvidek.24.hu

Elsie Eiler a maga nemében egyedülálló a nebraskai szellemfaluban.

Nebraska állam elszigetelt részén, nyolc kilométerre a dél-dakotai határtól egy kietlen prérin át vezet az út Monowi falujához, amit minden oldalról búzamezők vesznek körbe, írja riportjában a BBC.  A lakások omladoznak, gyom nőtte be őket. Egyetlen fehér épület maradt még épségben, amelyben a 84 éves Elsie Eiler nap mint nap csapolja a sört néhány rendszeres vendégének. A ház falán az áll: Üdv a világhírű Monowi kocsmában. A leghidegebb sör itt kapható a városban!

Amikor 2004-ben Eiler férje, Rudy meghalt, a nőnek nemcsak a vendéglátóhelyet kellett egyedül tovább vinnie, hanem az egész települést. Hivatalos adatok szerint az egész Egyesült Államokban Monowi az egyetlen helység, ahol csak egy lakos él. Eiler a polgármester, a jegyző, a pénztáros, a könyvtáros és a kocsmáros is.

Az idős asszony élete a maga nemében egyedülálló a szellemfaluban. Minden évben kifüggeszt Monowi egyetlen vállalkozásának (a saját bárjának) falára egy hirdetést a polgármesteri választásokról, aztán magára szavaz. Évről évre körülbelül 500 dolláros – átszámítva körülbelül 125 ezer forintos – adót fizet maga után, hogy az állam finanszírozza a város három villanyoszlopának működését és hogy ne maradjon víz nélkül.

– Évente pályázok a szeszes italok és dohányáruk árusításához szükséges engedélyekre, az állam pedig elküld a falutitkárhoz, aki én vagyok. Tehát megkapom, mint titkár, majd jegyzőként elfogadom és átadom magamnak, mint a bár tulajdonosa – fogalmazott.
Bár Eiler egyedül él, mégsem magányos. Otthonából hétfő kivételével minden reggel 9 órakor sétál át a kocsmába, hogy kinyisson. Vendégei 30-40 kilométerről érkeznek, főként olyanok, akik ismerik az életútját és képesek csak azért utazni, hogy megnézzék, mi újság vele.