Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Napelemre, tetőcserére, belső munkákra költötték az otthonfelújítási támogatást

Napelemre, tetőcserére, belső munkákra költötték az otthonfelújítási támogatást

hvg.hu

Mindössze az érdeklődők 12,5 százalékát utasítják el.

Az eddigi kérelmezők jellemzően a lakás belsejének felújítására, tető cseréjére, felújítására és szigetelésére, valamint napkollektor, napelemes rendszer telepítésére és cseréjére költötték a lakásfelújítási támogatást – tudta meg a Családokért felelős tárca nélküli miniszter hivatalától a Bank360.

A pénzügyi aggregátor oldal kérésére a miniszteri hivatal a gyakoribb belső felújítási munkák között említette

a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását,
a galériaépítést,
a belső lépcső kialakítását és cseréjét,
a szaniterek beépítését vagy cseréjét,
a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,
a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását, valamint
a lámpák és világítótestek beépítését vagy cseréjét.

A lakásfelújítási támogatás már az év eleje óta elérhető, és egyre többen kézhez is kapják a program keretében folyósított pénzösszeget. Május 7-ig már kétezer feletti igénylő kapott meg összesen 3,2 milliárd forintot, és további több mint háromezren várnak még támogatásra. Az összes benyújtott igény meghaladja a 8,5 milliárd forintot, az elutasítási arány pedig nem kifejezetten magas: 12,5 százalékos.

A lakásfelújítási támogatás továbbra is nyitva áll a gyermeket nevelők számára, akik akár 3 millió forintot igényelhetnek, a támogatás összege azonban nem haladhatja meg egy felújítás költségeinek a felét. Érdekesség, hogy a támogatások átlagos értéke nem érte el ennek az összegnek a felét sem.

A felújításra utólag igényelhető támogatás szempontjából megkötés, hogy a benyújtott számlák között az anyag- és munkaköltséget fele-fele arányban lehet elszámolni.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy ha valaki a teljes támogatást igénybe akarja venni, akkor a 6 millió forintnyi benyújtott számla között másfél millió forint legalább munkadíjra, megint másfél millió pedig legalább anyagköltségre kell, hogy vonatkozzon. Az 50–50 százalékot nem a teljes felújítás tekintetében kell figyelembe venni – az csak a támogatás maximális összegét határozza meg –, hanem a támogatás összegére.

A Magyar Államkincstár által január 1. és május 7. között elfogadott számlákon belül anyagköltségre 3,9 milliárd forint (58%), munkadíjra pedig 2,8 milliárd forint (42%) került elszámolásra.

Az 58 százalékos átlagos anyagköltség-arány nem számít különösen magasnak. A maximális összeget, vagyis a benyújtott számlák felét ugyanis még akkor is megkaphatjuk, ha az anyagköltség az összes számla 75%-át teszi ki, csak az ennél is kevésbé kiegyensúlyozott anyagköltség-munkadíj megoszlású felújítások esetén szembesülhetünk azzal, hogy az 50–50 százalékos szabály miatt semmiképp sem kaphatjuk vissza a felújítási költségek felét.

A lakásfelújítási támogatást még bő másfél évig, 2022. december 31-ig igényelhetjük. A program utófinanszírozású, tehát először a felújítási munkálatokat kell elvégezni, és csak a számlákra jár a támogatás, ha minden feltételt rendben találtak. A felújítási összegek finanszírozására kedvezményes otthonfelújítási hitel érhető el.