MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Napelemes visszatáplálás: villanyoszlopra szerelt akkumulátor

Napelemes visszatáplálás: villanyoszlopra szerelt akkumulátor

villanyautosok.hu/Dr. Papp László

Három oszlopra szerelt szekrényből áll, amelyek mindegyike egy-egy 10 kVA/21,9 kWh kapacitású akkumulátort tartalmaz.

Az Ausgrid, az új-dél-walesi hálózatüzemeltető júliusban kezdte meg a villanyoszlopokra szerelt energiatárolók telepítését egy olyan kísérleti projekt részeként, amely azt vizsgálja, hogyan lehetne jobban kezelni a növekvő számú napelemes rendszer által okozott hálózati problémákat.
Az Ausgrid szerint a Hunter Valley-ben fekvő Maitland városában telepített 30 kVA/65 kWh teljesítményű EcoStore akkumulátoros energiatároló rendszer működéséből a trafókörzet összes felhasználója profitálni fog, miután az nemcsak a napelemes rendszerek értékét növeli, hanem a hálózat megbízhatóságát is javítja.


A queenslandi székhelyű EcoJoule Energy által szállított EcoStore akkumulátoros energiatároló rendszer három oszlopra szerelt szekrényből áll, amelyek mindegyike egy-egy 10 kVA/21,9 kWh kapacitású akkumulátort tartalmaz, és háromfázisú rendszerként összehangoltan működik. Az Ecojoule szerint a rendszer beépített hálózattámogató technológiával van felszerelve, amely mérsékelheti a feszültségingadozást és elősegítheti a fázisok szimmetrikusabb terhelését.

A maitlandi póznás akkumulátor csak az első a sorban, amelyet több hasonló közösségi akkumulátoros energiatároló rendszer fog követni Newcastle és a Central Coast régió elosztóhálózatának stratégiai pontjain. Az Ausgrid szerint az oszlopra szerelt akkumulátorok tesztprojektje jól illeszkedik a hálózatüzemeltető nagyobb léptékű közösségi akkumulátorprogramjába.

(Bővebben a villanyautosok.hu-n olvashatnak.)