MENÜ
2024. május 8.
Mihály
Nagy kincs Európa folyómenti ökofolyosója

Nagy kincs Európa folyómenti ökofolyosója

sokszinuvidek.24.hu

A Dráva, a Mura és a Duna mellett 5 ország területére kiterjedő bioszféra rezervátum létrehozásán dolgoznak.

2020. áprilisában Szlovénia, Ausztria, Magyarország, Horvátország és Szerbia közösen nyújtotta be nevezését az UNESCO Világörökségi Központnak az öt országra kiterjedő Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló Bioszféra Rezervátum létrehozására, írta a WWF Magyarország.

A 3 folyó mentén – ahogy sokan nevezik: Európa Amazonasának – sok közös munka zajlott korábban a természetvédelem és a vízgazdálkodás területén dolgozó intézmények részvételével. A legújabb együttműködés a lifelineMDD nevű projekt keretében indult el 2020 júliusában. A projekt célja, hogy javuljon a három folyó és azok környezetének természeti állapota és egyre több lehetőség adódjon az ehhez szükséges együttműködésekre.

A munka tartalmaz tudományos feladatokat, szemléletformáló, oktató és terepi megvalósítású programokat, valamint stratégiai dokumentumok összeállítását. A tudományos munkák célja, hogy összegyűjtsék a rendelkezésre álló ismereteket a madaras és halas élőhelyekről, az általános természeti állapotról és a folyók hordalékháztartásáról. A korábbi felmérések, adatok és megfigyelések összegzése ezeken a szakterületeken fontos kiindulási alap a szükséges feladatok megállapításához.

A majdnem egymillió hektárnyi természetvédelmi terület értékes területet kapcsol össze Európa egyik legfontosabb folyómenti ökofolyosójává.
A projektben oktatási anyagok készülnek a vízfolyásokról, melyeket a három folyó menti ország oktatói fognak megismerni és felhasználni a projekt alatt és annak lezárását követően. Terepi munkák végrehajtására is lesz lehetőség, melyeket önkéntesek bevonásával hajtanak végre, ami elősegíti, hogy a kívülállók is megismerjék a Drávát, a Murát és a Dunát, és az azokat övező vízparti környezetet.

A projekt egyik kulcsüzenete, hogy a folyókkal és a természeti állapot kezelésével foglalkozó intézmények, kutatók és civil szervezetek együttműködése fejlődjön és továbbhaladjon, a határokon átnyúló lehetőségeket ragadják meg az érintettek és legyen gyakori a tapasztalatcsere. A projekt másfél éven át zajlik.