MENÜ
2024. július 16.
Valter
Művészeti alkotásnak tűnő mini szélturbinák

Művészeti alkotásnak tűnő mini szélturbinák

raketa.hu / Bobák Áron

Miniatűr szélturbinákból készült falak jelenthetik a következő állomást a megújuló energia hasznosításában

Bár kisebb, épületek tetejére vagy kertekbe felszerelhető széturbinák már ma is léteznek, de tény, hogy a szélenergia hasznosítására eddig még nem született olyan egyszerű, könnyen skálázható megoldás, mint amilyet a napelemek biztosítanak a napenergia hasznosítására. Hagyományos szélerőműveket telepíteni a városokba nem igazán lenne praktikus, hiszen a városképre jelentett negatív hatásuk mellett sokkal kevésbé is tudnának hatékonyan működni, hiszen az épületek a szél jelentős részét felfogják. Ettől függetlenül szél természetesen a városokban is fúj, egy új koncepció pedig azt is megmutatja, hogyan lehetne ezt kihasználni a hétköznapokban.

A Joe Doucet által tervezett szélerőmű távolról sem emlékeztet a hagyományos szélturbinákra, a 7,5x2,5 méteres falat elsőre akár valamilyen absztrakt művészeti alkotásnak is nézhetnénk. A falon 25 miniatűr turbina helyezkedik el, amelyek a kis, körbeforgó lapátokkal termelik az energiát, ennek a praktikus megoldásnak köszönhetően pedig egy ilyen fal szinte bárhol elhelyezhető lenne: épületek falán, kerítésként vagy utakat, autópályákat elválasztó támfalak helyett is felszerelhető lenne, utóbbi esetben Doucet szerint az elhaladó teherautók, kamionok még plusz légmozgást is biztosítanának a maximális hatékonysághoz.

A tervező egyelőre egy egészen kicsi prototípust épített csak meg, ami mindössze egyetlen lapáttal rendelkezik, de az ezzel végzett kísérletek alapján Doucet azt állítja, hogy a fal önmagában alkalmas lenne rá, hogy kiváltsa egy átlagos amerikai háztartás teljes energiaszükségletét, ami nagyjából 10 ezer kWh évente. Az biztos, hogy Magyarországon is lenne kereslet az ilyen kreatív megoldásokra, hiszen a jelenlegi szabályozás miatt hagyományos (vagyis nem háztartási méretű) szélerőműveket amúgy is szinte lehetetlen építeni az országban.