MENÜ
2024. május 9.
Gergely
„Művészet nélkül nem érdemes élni”

„Művészet nélkül nem érdemes élni”

Kép és szöveg: Kapfinger András

16. Tolna Megyei Prima Díjátadó Gála Szekszárdon.

A kultúra, a tudomány és a vállalkozások ünnepe. Hosszú kihagyás után, március 9-én, szerda este rendezték meg a 16. Tolna Megyei Prima Díj jubileumi díjátadó gálaestjét Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központ színháztermében. A megye kiváló művészeti, kulturális, tudományos és sport teljesítményeinek, a közösségek elkötelezett támogatóinak elismerésére néhai Demján Sándor által alapított díjat gálaműsor keretében adták át a VOSZ Tolna Megyei Szervezete és a programot támogató vállalkozók, önkormányzatok jóvoltából. Az ünnepi rendezvényen részt vett Süli János a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős miniszter, Eppel János a VOSZ elnöke, valamint a helyi közélet képviselői.

Minden időben fontos a példaképek állítása, és hasonlóképpen elengedhetetlen, hogy mecénások, a kultúrát támogató emberek legyenek. Amikor Demján Sándor az ország egykor legsikeresebb, legvagyonosabb embere több mint másfél évtizede megalapította a díjat, majd támogatta Csányi Sándor az OTP részéről, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége felkarolta a kezdeményezést, mely önálló értéket képvisel a magyar kultúrában. Színpadra lépve Eppel János, a VOSZ tavaly októberben megválasztott elnöke a szakmai szervezet küldetéséről is beszélt, külön kiemelte a két évtizede bevezetett és a vállalkozások körében rendkívül népszerű, folyamatosan bővülő és fejlődő Széchenyi Kártya Program folytatásának jelentőségét.

Gratulációval kezdte, és az elismerés hangján szólt Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter beszédében. A politikus-szakember elmondta, hogy miután az atomenergia és a gázüzemű energia is zöld besorolást nyert az Európai Unióban, így véleménye szerint, az orosz-ukrán háború ellenére is, tovább folytatódhat Paks2 építése. Hozzátette, hogy jelenleg április végére, május elejére várják azokat az engedélyeket, amelyek a továbbépítéshez szükségesek.
Az est első felében a vállalkozói díjakat ismertették, és adták át az arra érdemeseknek.

A VOSZ Tolna Megyei Szervezete országos elismerésre jelölte és az Országos Év Vállalkozója díjat vehette át Budapesten, a Művészetek Palotájában Kólya József, a tamási Tam-Bau Építőipari Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Kovács János, a paksi KJ Autószolga Műszaki-állomás tulajdonos-ügyvezetője, Márton Zoltán, a Kemi-Ker Kft. tulajdonos ügyvezetője és Vajda Attila, a Vajda Papír Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Ezt követően a VOSZ Tolna Megyei Szervezete által alapított az Év Tolna Megyei Vállalkozója díj átadására került sor. Az idei díjazottak: Bakonyi Lajos, a szekszárdi Csőszer Hungary Kft. tulajdonosa, Greiling Mihály, a Lajvér Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezetője, Papp József, a dombóvári PJ Top Mix Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Sótonyi Babett, a paksi I.H.B. Quadrans Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Tell Anikó, a paksi Melo-Tex Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért Díjat idén ketten kapták meg. Tarr János, a harminc éve alapított távközlési társaság, a Tarr Kft. tulajdonos-ügyvezetője, aki évtizedek óta részt vesz Szekszárd városa és a régió kulturális életének támogatásában. A társadalmi szerepvállalásban elkötelezett cégvezető arról beszélt a közönségnek, hogy ez a kohéziós erő tartja össze őket a társadalmi szereplőkkel és a többi segítséget nyújtó vállalkozással is. A kárpátaljai menekülteket is ennek szellemében támogatják a vállalkozótársakkal együtt.

Pintér Ferenc, a paksi Pintér Hungária Kft. tulajdonos ügyvezetője az atomváros vállalkozói és társadalmi életének közismert és elismert szereplője, mozgatórugója, a Paksi Iparos Kör elnöke. Beszédében utalt arra, hogy amikor 16 éve belépett a VOSZ-ba, akkor Demján Sándor rendkívül színes és előrelátó egyénisége miatt döntött úgy, hogy itt a helye.

A Vállalkozások Kiemelkedő Ösztönzéséért díjat idén első alkalommal ítélték oda. A díjazott: Amrein Károly, a VOSZ Tolna Megyei Szervezetének korábbi elnöke, a Gemenc Volán Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója minden színtéren sokat tett a helyi vállalkozásokért, ugyanakkor a civilekért, a kulturális és sportéletért is. Betegsége miatt távolétében Takács Zsóka, a VOSZ megyei irodájának vezetője vette át a díjat.

Ezt követően a Vivat Bacchus! énekegyüttes kortárs pop és modern zenei feldolgozásban énekelt bordalokat, a pécsi borisszák egyebek mellett Garay János egyik borverséből idézve a szekszárdiak szelídebb mámoráról énekeltek.
Majd Fajszi Lajos, a VOSZ Tolna Megyei Szervezetének elnöke rövid köszöntőben emlékeztetett arra, hogy 2005-óta ötven fő kapta meg a Prima Díjat Tolna megyében. Beszédében megemlékezett a díjat alapító néhai Demján Sándorról, és az elmúlt időszakban elhunyt Prima-díjasokról, Brauer Jánosról, Kis Pál Istvánról és Kóbor Jánosról. Köszöntését a szokásos fordulattal zárta: az est vendégei, a holnap díjazottjai lehetnek.

A hagyományok szerint rövidfilmet mutattak be a díjazottakról, akik az 1 millió forint pénzjutalomban részesültek, üvegszobrot, szekszárdi bort és míves oklevelet vehettek át.
Tolna Megyei Prima-díjat kapott Rühl Gizella a TolnaArt alapítója, művészetpártoló, műgyűjtő, aki köszönőbeszédében egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy 25 éve az élete arról szól, hogy a helyi művészeket megismertesse. Szavai útmutatóként is szolgálhatnak mindenkinek: „Művészet nélkül nem érdemes élni.”
Magyar Tudomány kategóriában ismerték el Prima-díjjal Lenkei István, a Paks2 vezérigazgatójának az atomenergetikában eltöltött életútját. A színpadra lépve a szakember a köszönet mellett elmondta, hogy jelenlegi tisztjére Süli János miniszter kérte fel.

Az idei harmadik Prima-díjat a paksi Molnár Imréné kapta, aki a Segítők Házát létrehozta, és először egyedül, majd társakkal önzetlenül segíti adományokat gyűjt a rászorulók számára. Legelső segítői között megemlítette Bartha Józsefet, a Suzuki Bartha tulajdonosát, aki az első helyiséget biztosította számára.
A közönségdíjat három jelöltből a Kapos Kórus Dombóvár szerezte meg, nagyon szoros versenyben. Jelöltek voltak: a Hőgyészi Székelykör Bokréta Néptánccsoport és a Könyv házaspár, Könyvné Szabó Éva bőrműves népi iparművész és Könyv István János grafikusművész.