Tam_Bau
MENÜ
2024. július 27.
Olga, Liliána
Minden vallás temploma

Minden vallás temploma

senior.hu

Khanov úgy vélte, hogy minden vallás egyenlő és szerette volna őket egy tető alá hozni.

A Minden vallás temploma egy építészeti komplexum az oroszországi Kazany városában. Szorosan beékelődik egy kis földterületre a kupolákat és minareteket hordozó épületegyüttes, amely a világ 16 nagy vallását reprezentálja. Megfér rajta egymás mellett a katolikus kereszt, a muszlim félhold, a Dávid csillag és a kínai kupola.

Az épület belsejében nem tartanak ceremóniákat, ez nem egy működő templom, csupán egyfajta kulturális központ. Emellet a tulajdonos lakhelyéül is szolgál, valamint gyógyító sprituális centrumként is működik.

Létrehozója egy különös művész volt, a Kazanyi Művészeti Iskola egykori növendéke, Ildar Khanov, aki excentrikus egyedi stílusáról volt ismert.
A férfi azt állította, hogy 3 éves korában találkozott Jézussal. A Nagy Honvédő Háború nehéz évei alatt gyerekként ugyanis majdnem éhen halt, amikor Jézus megvédte őt és megmutatta a mennyet és a poklot. Saját bevallása szerint ekkor kötelezte el magát, mint művész és gyógyító.

Khanov úgy vélte, hogy minden vallás egyenlő és szerette volna őket egy tető alá hozni – ez lett a Minden vallás temploma.

1992-ben kezdődött az építkezés, de még mindig nem fejeződött be. Khanov terve szerint 16 kupola épült, amely a 16 nagy világvallásra utal. Sajnos az ötletgazda 2013-ban elhunyt, így ő már biztosan nem fogja látni az elképzelésének teljes megvalósulását. A stílusok keveredése egyedülálló épületet hozott létre.

A művész kreatív munkálkodásának 40 éve alatt több mint 70 szobor és monumentális dísztárgy került ki a kezei közül, több száz festménnyel együtt. Néhány munkáját orosz múzeumokban őrzik, de többfelé találkozunk az utcákon, tereken is az alkotásaival.

Khanov emellett gyógyítóként sokat tett az alkoholizmus és a drogfüggőség kezeléséért is. Valójában a páciensei segítettek a templom építésében, akár kétkezi munkával, akár pénzügyi támogatással.