Tam_Bau
MENÜ
2024. május 18.
Erik, Alexandra
Milliókat fizet egy olasz kisváros, ha odaköltözöl

Milliókat fizet egy olasz kisváros, ha odaköltözöl

player.hu

Mesés tájak, nincs messze a tenger sem, és még fizetnek is, hogy odaköltözünk.

Egy ideig voltak az egyeurós olasz városok: fogyatkozóban lévő települések, amelyek a megmenekülés érdekében kínáltak lakásokat jelképes összegekért. Mára szintet léptünk, akadnak városok, amelyek fizetnek is, hogy oda költözz – a déli Puglia tartományban (pontosan „a csizma sarkában”) lévő például nem is keveset.

30 ezer dollárt (ez bizony több mint 11,7 millió forint) kínálnak azoknak, akik a városka történelmi negyedébe költöznek.
Mármint a konstrukció szerint ennyit fizet az önkormányzat az átlagosan 25 ezer dollárba kerülő ingatlanokba költözőknek, vagyis marad némi apró a felújításra – szerencsés esetben fedezheti is azt. Ugyanakkor a beköltözőket adókedvezmények és családi bónuszok is várják, továbbá segítenek az új vállalkozások indításában.

 Presicce 2019-ben egyesült a közeli Acquarica városkával, így most 9000 lakója van, de csak a felük él a történelmi részeken. Az egyesülés révén nagyobb lett Presicce-Acquarica területe, így az olasz törvények értelmében több közpénz jut oda, nagyjából évi egymillió euró – ebből akarják újraéleszteni a régi városrészt.

Presicce történelme a középkorig nyúlik vissza, sírboltok és ma is látogatható földalatti olívasajtoló-malmok találhatók itt, de ne felejtsük Puglia gyönyörű tájait sem, no meg a tengerpart sincs messze. A programba való jelentkezést még az idén közzéteszik a város honlapján.