MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Mikroszkópikus mézeskalács

Mikroszkópikus mézeskalács

vezess.hu

A milliméter századrészénél is kisebb épület megalkotásához különleges eszközök kellettek.

Egy kanadai egyetemen az ünnepek alkalmából elkészítették a világ legkisebb mézeskalácsházát. A McMaster Egyetem elektronmikroszkópokkal foglalkozó központja valójában nem mézes-fahéjas tésztából alkotta meg a szabad szemmel láthatatlan méretű épületet.

Alapanyagként egy apró szilikontömb szolgált, és az elektronmikroszkóp segítségével célzott, majd lőtt galliumionokat az anyagra, ezekkel formázva azt igényeinek megfelelően. A végeredmény látványos lett, a szépen kidíszített, hó borította házikó előtt még egy kanadai zászlónak is jutott hely.

A hat mikron széles és 10 mikron hosszú ház egy hóember feje búbján fekszik. Hogy valamelyest képben legyünk a méretekkel, a tudósok a képre helyeztek egy emberi hajszálat is, így láthatjuk, hogy valóban egy nagyon pici dologról beszélünk.

“Az ilyen projektek felkeltik az emberek kíváncsiságát a tudomány iránt” – mondta el Travis Casagrande, a művelet irányítója. “A gyerekek és a felnőttek is egyaránt kíváncsiak. Azzal, hogy betekintést nyerhetnek ennek az elkészítésébe, jobban érdekli őket a tudomány.”