MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Miért díjazzák a legcsúnyább gyepet?

Miért díjazzák a legcsúnyább gyepet?

telex.hu / Fehér János

Övé a világ legcsúnyább pázsitja, és még büszke is rá.

„Csak az az szép, zöld gyep, az fog nekem hiányozni” – mondhatják azok, akik szerint egy valamire való kert nem tud meglenni a rendszeresen nyírt és állandóan öntözött pázsit nélkül, mert az úgy szép. Egy svéd kezdeményezés viszont magasról tesz a hétköznapi esztétikára, és a világ legcsúnyább gyepét díjazza. Mégpedig azért, mert az ilyen kertben jó eséllyel nagyobb a biológiai sokféleség, és még vizet sem pazaroltak el rá. A legfrissebb győztes egy tasmániai gyep, amiről sosem mondanánk, azt, hogy az.

A World's Ugliest Lawn (A Világ Legcsúnyább Gyepe) honlapja egy üregekkel teli, néhány kiszáradt fűcsomóval és napszítta fűvel tarkított területet mutat, ahogy nagyjából egy félsivatagot képzelünk, nem gondozott gyepet. De ez pont meg is felel a pályázati kiírásnak.

 „Ez a legszebb példa a legcsúnyább pázsitra a világ legérdemesebb ügyéért: a vízvédelemért. Ez a verseny zsenialitása. Humorral világít rá egy ilyen komoly témára. Díjazza azokat, akik hajlandóak büszkén hirdetni, hogy az övék az a gyep, amely megérdemli az undorodó pillantásokat a szomszédoktól – és a tapsot a világ minden tájáról” – olvasható a svédországi alapítású szervezet honlapján. A nemzetközi zsűri ezenkívül minden pályázónak megköszönte a förtelmes gyepeket, és azzal biztat, hogy legyenek büszkék azok rútságára.

A tasmániai Kathleen Murray győzelmét az ausztráliai klíma mellett annak is köszönheti, hogy egyáltalán nem öntözte a kertjét, amit még erszényesek, bandikutok furkáltak pluszban szanaszét.

Murray olyan területen él, ahol nincs vezetékes víz, a tartályokban összegyűjtött esővizet pedig túl értékesnek tartja, hogy a gyepre pazarolja. Ha ő és családja kifogyna a vízből, két hétbe is telhet, mire tartálykocsival szállítanak nekik vizet.

A nem locsolás hozott neki néhány felismerést is. „Régebben azt hittem, hogy a bandikutok tömegpusztító vadállatok, amelyek megszállták a gyepemet, de most már látom, hogy valójában megszabadítottak attól, hogy valaha is le kelljen nyírnom. Én a bűntudatmentes hétvégék híve vagyok, különösen azóta, hogy a volt férjem 2016-ban lelépett a fűnyíróval” – idézte a nőt a Guardian.

„Választanod kell. Azt akarod, hogy a gazdáknak elegendő víz álljon rendelkezésükre ahhoz, hogy élelmiszert termeljenek a növekvő emberi népességnek, vagy valamiféle gyepnáci versenyt akarsz játszani a szomszédaiddal, hogy irigykedjenek, milyen zöld a pázsitod?” – csupaszította le a verseny céljait Murray, aki ma már egy természetvédelmi terület meghosszabbításaként tekint a kertjére. Rengeteg új faj, gyíkok, hangyászsünök, kenguruk, wallabyk és filanderkenguruk jelentek meg nála.

Még barnább a szomszéd kertje

A Világ Legcsúnyább Gyepe kezdeményezés 2022-ben indult, amikor a svédországi Gotlandon öntözési tilalmat rendeltek el a vízkészletek csökkenése miatt. Egy OECD-jelentés szerint 2021 és 2050 között 13 százalékkal fog csökkenni a balti-tengeri sziget vízkészlete. Ezután jött az ötlet, hogy a takarékos vízhasználatot a szikkadt gyepekkel is lehet népszerűsíteni. A versenyek eddig hatékonynak bizonyultak, Gotlandon 5 százalékkal csökkent a vízfogyasztás. A szervezők szerint sokszor társadalmi nyomás hatására gondozzák a gyepjüket az emberek, mert úgy érzik, ezzel is azt mutatják, náluk rend van.

Gotland után más svédországi települések is bekapcsolódtak, majd Kanadában is divat lett a rút kert, most pedig már a világ minden tájáról bekapcsolódtak a mozgalomba. Ausztrália, Dél-Afrika és az Egyesült Államok száraz klímájú részein rengeteg vizet locsolnak el, az USA Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szerint a háztartások vízfelhasználásnak 60 százaléka a gyepre és a kertre megy el, így pont ezeken a területeken lenne érdemes lemondani a virító gyepről.