MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Mi lesz a várólistákkal?

Mi lesz a várólistákkal?

portfolio.hu

Komoly várólisták alakultak ki Magyarországon a koronavírus miatt.

Öt-tízszeresére nőtt a várakozási idő a tervezett műtéteknél, miután három hónapja csak sürgős operációkat végezhetnek az intézményekben - írja a Növekedés.hu. Az egynapos sebészeti beavatkozások többsége ugyan most újraindulhat, de sokan így is csak hónapok múlva kerülnek majd sorra.

Három hónapja, november 10. óta csak sürgős operációkat, illetve olyan beavatkozásokat lehet végezni a magyar kórházakban, amelyek halasztása súlyos, maradandó károsodással járna. A döntést azután hozta meg az emberi erőforrások minisztere, hogy a járvány második hullámában egyre többen betegedtek meg és szorultak kórházi ellátásra, ezért az összes szabaddá tehető kórházi kapacitást a Covid-betegek számára tartalékolták.

A várólistás beavatkozások gyakorlatilag teljesen leálltak, hiába igyekeztek ezeket felpörgetni a kórházak - írja a Növekedés.hu. Nem csoda, hogy a november óta tartó újabb zárlat nyomán rendkívüli módon felduzzadtak a várólisták.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista adatbázisa szerint a várakozók száma és ezzel a várakozási idő is rendkívüli módon megnőtt mostanra.

A lap szerint a legtöbben, több mint 10 ezren szürkehályog-műtétre várnak. Az elmúlt hat hónapban ennél az operációtípusnál 44 nap volt az átlagos várakozási idő, jelenleg 201.
Nyitott szívműtétre az adatbázis szerint jelenleg 681-en várakoznak, az ilyen operációkat az elmúlt fél évben átlagosan 56 napon belül elvégezték, most az átlagos tervezett várakozási időt ennek a hatszorosában, 304 napban jelöli meg az egészségbiztosító.
Nem jobb a helyzet más beavatkozásoknál sem: a gerincsérv-műtétekre az eddigi átlagosan 5 helyett 50 napot, a „sima” sérvműtétekre 21 helyett 220 napot kell várni.
Annak is türelmesnek kell lennie, akit „csak” egy mandulaműtétet jegyzett elő az orvos, mert míg ez korábban három héten belül megvolt, most legalább fél évig kell rá várni.
Fül-orr-gégészeti, valamint szájsebészeti beavatkozásokat továbbra is csak sürgős szükség esetén szabad végezni. Ezeken kívül az emberi erőforrások minisztere újra engedélyezte az egynapos ellátások végzését azzal a feltétellel, hogy a műtétet 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszthez kötik. Ezen kívül a műtét napján elvégeznek még egy, antigénalapú gyorstesztet is a betegnél.