MENÜ
2024. május 18.
Erik, Alexandra
Mesterséges beporzás

Mesterséges beporzás

termeszeti.hu

Elkészült az első robotméh, amely úgy képes repülni, mint egy igazi.

A Washingtoni Állami Egyetem kutatói sikeresen elkészítették az első olyan robotméhet, amely az igazi méhekhez hasonlóan repül és jelentős fejlődést jelent a robotika terén.

A Bee++ elnevezésű robot négy szárnnyal rendelkezik, mindegyik független könnyűsúlyú elemekkel felszerelt, ezek önállóan vezényelhetik a szárnyakat. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy a szabad mozgás 6 fokozatát végrehajtsa a természetesen repülő rovarokhoz hasonlóan.

A robotméh súlya alig 95 mg, ami még jóval nagyobb, mint a valódi méheké, utóbbi mindössze 10 mg. Ennek ellenére a robotok használhatóak olyan műveletekre, mint a mesterséges beporzás, azokon a területeken, ahol a természetes beporzók valamiért hiányoznak, de akár kutatási és mentési műveleteket is segíthetnek zárt térben.

 A Bee++ szárnya szénszálból és mylarból áll, ami egy speciális fényvisszaverő fóliatípus, szárnyfesztávolsága pedig 33 milliméter.

A robotméhnek egyelőre csak 5 pernyi energiája van, mindössze ennyit tud repülni, ugyanakkor ezt minden irányban stabilan teszi és bonyolultabb forgómozgásokat is végez. A forgást a mérnökök úgy érték el, hogy ferdén lobogó szárnyakat terveztek, továbbá a szárnycsapások számát másodpercenként 100-ról 160-szorosra növelték. A rovar agyát imitáló kis vezérlőegységek matematikai alapokon nyugszanak és a mesterséges agyat jelenítik meg.

 Forrás: interestingengineering.com