Tam_Bau
MENÜ
2024. június 16.
Jusztin
Menedék

Menedék

senior.hu

Bájos kis görög templom, aminek nincs teteje.

Az Észak-Égei-szigetek egyikén, Limnosz szigetén találjuk Panagia Kakaviotissa különös templomát. Az épületnek nincs teteje, igen érdekes látványt nyújt a magasból.

Az ortodox görögkeleti templomot néhány menedéket kereső szerzetes emelte, akik i.sz. 1416 körül érkeztek a hegyhez. Ezt a stratégiai helyszínt előszeretettel választották a papok és szerzetesek a nagy török invázió idején.

 

 A tető nélküli templom rögtön a barlang bejáratánál foglal helyet. A barlang mennyezete egyfajta tetőként borul a kegyhely fölé, így némileg védve azt.

A templom a Kakavos hegy tetején fekszik, innen az Égei-tenger teljes szépségében megcsodálható. Érdemes lepillantani az öbölre, a kristálytiszta óceánra.

 Népszerű kirándulóhely, kb. 20 perces sétával lehet feljutni egy ösvényen a hegytetőre. Meredeken is kell gyalogolni, lépcsőt is kell mászni, ezért nem árt, ha jó kondícióban van, aki szeretné a rejtett templomocskát megcsodálni.

Ajánlatos este megtenni az utat, mert naplemente varázslatos a dombról. A hely ’szentsége’ szinte kézzelfogható ebben az időszakban. Hasonlóképp, a napfelkelte is csodálatos élmény a kápolna tövében.

 

 Az egyedülálló, tető nélküli építmény falai fehérek, de a kerítés kékre festett. Számos Szűz Máriának szentelt ikonosztáz és más istentiszteleti tárgy díszíti a falakat, de a zarándokok is hagynak itt csecsebecséket köszönetképpen.

 A legjelentősebb esemény húsvét kedd, amikor az istentisztelet idejére egy fontos ikont szállítanak ide őrzött otthonából.