MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Megjött az építési engedély

Megjött az építési engedély

privatbankar.hu

Mai tudásunk szerint a blokkokat leghamarabb 2029 táján lehet üzembe helyezni.

Kiadta a betonkeverő üzem létesítménykomplexumának építési engedélyét az Országos Atomenergia Hivatal - tájékoztatott a paksi atomerőmű bővítéséért felelős cég, a Paks II. Zrt - idézte az Mfor.hu.

Ez nemcsak az építési-szerelési bázis életében mérföldkő, hanem a létesítés fázisában is, hiszen a komplexum elengedhetetlenül szükséges az úgynevezetett nukleáris sziget alaplemezének építéséhez - folytatódik a közlemény

A hét építményből álló komplexum részét képezi többek között két betonkeverő üzem egyenként 3 darab 500 tonnás cementsilóval, adalékanyag-tároló silókkal, 30 tonna/jármű terhelhetőségű rakodórámpákkal, továbbá a betongyártási technológiához szükséges egyéb berendezésekkel.

A paksi új blokkok átadási ideje eredetileg 2024-2025 lett volna, de az engedélyezési eljárások elnyúlása (az európai unió illetékes hatóságainál jóvá kellett hagyatni az orosz technológia szerint létesülő blokkokat, ami másfél-két évig tartott), valamint a hazai előkészítés is hosszabb lett a tervezettnél. A blokkok létesítési engedélyét végül idén június végén tudták beadni az Országos Atomenergia Hivatalhoz, ahol - mint ebben a cikkben jeleztül - nagyjából 15 hónapos időtartamot ölelhet fel a teljes jóváhagyási folyamat.

Mai tudásunk szerint a blokkokat leghamarabb 2029 táján lehet üzembe helyezni, de vannak becslések, amelyek még ennél is későbbre teszik ezt a dátumot. Érdemi munka egyelőre nem folyik a területen, az építkezésen részt vevők munkakörülményeinek megteremtését szolgáló építkezések indultak el. Továbbá a blokkok üzemeltetéséhez szükséges eszközök - például turbinák - beszerzésére is elindultak tenderek. Azonban a főépítmény felhúzása még nem indult el.

Ezt a már említett okok mellett lassította a koronavírus-járvány is. Az idén a beruházásra szolgáló pénz egy részét át kellett csoportosítani a járvány elleni védekezésre, de a jövő évi költségvetésben ennek pótlását ígérik.

Süli János, a projektért felelős tárca nélküli miniszter egy idén októberi bizottsági ülésen a parlamentben azt mondta, hogy az építkezés földmunkái 2021-ben indulhatnak el. A meghallgatáson azt is elmondta, hogy a beruházást fix áron, 12,5 milliárd euróért valósítja meg az orosz kivitelező, a Roszatom. Süli János szerint az új blokkok élettartamuk alatt éves szinten 7,35 százalékos profitot fognak termelni. Kitért továbbá arra, hogy az irányítástechnikai beszerzést német-francia cégek nyerték el (a pályázati eredmény elég nehézkesen született meg, több jelentkező is kihullott a rostán) a turbinasziget megvalósítását pedig amerikai-francia cégek (GE és az Alstom) konzociuma nyerte el.

A témához tartozik, hogy az Államadósság Kezelő Központ nyilvántartása szerint idén szeptemberben a Paks II. építésére felvett devizahitel állománya 26,52 milliárd forint volt. Egy hónappal korábban még 51,52 milliárdot tartottak nyilván, a különbözet oka vélhetően az előtörlesztés lehetett.