MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Megfizethetetlenné is válhat a kenyér?

Megfizethetetlenné is válhat a kenyér?

azenpenzem.hu

Egy, a klímaváltozásról készített magyar tájékoztató kisfilmben borzalmas jövőt vázolnak fel.

A vetőmag célú őszi kalászosok várható átlagtermése a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) előrejelzése szerint mindenhol elmarad az átlagostól. A betakarítási hozam is gyengének ígérkezik.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a piaci körülmények elemzése után a Vetőmag Szövetség tájékoztató árat tett közzé. Ez nem fix és nem kötött, de még ajánlottnak sem tekinthető ár. Mint hangsúlyozták: a konkrét szerződéses árat a felek mindig maguk határozzák meg. Ez „csupán” mértékadó jelzés a vetőmag nemesítésével, előállításával és forgalmazásával foglalkozóknak.

A tagi adatszolgáltatás alapján az elmúlt években a kalászos vetőmag tényleges forgalmazási ára a VSZT tájékoztató ára felett alakult. A statisztikák szerint 2018-ban 99 ezer, 2019-ben 109 ezer, 2020-ban 113 ezer, 2021-ben 129 ezer forintért kelt el egy tonna őszi búza vetőmag. A mostani tájékoztató ár viszont tonnánként 246 ezer forint.
Az aratás derekán úgy néz ki, hogy a tavalyihoz képest jóval gyengébbek a hozamok, az alföldi régiókban pedig akkora az aszálykár, hogy még az elszállt gabonaárak mellett is veszteséges lesz a szántóföldi növénytermesztés – derült ki az Aratási Koordinációs Bizottság ülése utáni tájékoztatón. Az aszály még tart, így a kapás növényekre is kihatással lesz.
A számok is jól jelzik, mekkora drágulás fenyegethet. A helyzetet nehezíti, hogy a vetőmag célú őszi kalászosok várható átlagtermése a VSZT előrejelzése szerint mindenhol elmarad az átlagostól. Vannak olyan országrészek, ahol igen jelentős terméskieséssel kell számolni. A rendkívül súlyos aszály miatt komoly magméret (vetőmagtisztítási) problémák várhatók.

A klímaváltozás kézzelfogható jelenét és jövőjét vizsgáló, Allianz Hungária támogatásával megvalósuló magyar rövidfilmsorozat első, az aszály témáját feldolgozó része (Klímaváltozás Magyarországon, 1. Szárazság) már megjelent. Ebben Vass Tibor ruzsai mezőgazdász például arról beszél, hogy ha a klímaváltozásból adódó talajvízszint-csökkenés és a háború által okozott áremelkedés ilyen mértékben folytatódik, akkor a gazdálkodás a jelenlegi módon nem lehet folytatható a következő évtizedben. A mezőgazdászok egy része vagy csökkenteni fogja a termőterületét vagy teljesen felhagy a gazdálkodással, a tőkeerős vállalkozók pedig még magasabb költségekkel fognak dolgozni, ami az élelmiszertermelés további drágulásához vezet.