MENÜ
2024. május 14.
Bonifác
Megelőzés, immunerősítés, továbbra is óvatosság

Megelőzés, immunerősítés, továbbra is óvatosság

Takács Zsuzsa • fotó: news.sanfordhealth.org

A koronavírus- és az influenzavírus együtt halálos veszélyt jelenthet,

Már jócskán az őszben járunk, sajnos egyre több hírt kapunk a koronavírus-fertőzöttek számának növekedéséről, a súlyos betegekről, tragikus halálesetekről. Most pedig újabb járvány terjedésére készülhetünk, az évszakhoz is köthető influenzajárvány, meghűléses betegségek megelőzésére figyelmeztetnek. Hogy mit tehetünk ebben a helyzetben, hogyan tudjuk minimalizálni, vagy megelőzni a bajt, erről PILISI ISTVÁNNÉ-t, a Tolnai Tilia Gyógyszertár vezetőjét kérdeztük meg, aki először a koronavírus-járványt érintő tapasztalatokról beszélt.

– Szeretném megköszönni a betegek türelmét a gyógyszertári kiszolgálással kapcsolatban – kezdte az elismert szakember. – A szigorú előírások miatt egyszerre ketten jöhetnek be, tovább kell sorban állni a gyógyszertár előtt, ami kényelmetlen, de sajnos nincs más megoldás. Védenünk kell a dolgozókat, és védőeszközökkel, munkaszervezéssel próbálunk úrrá lenni a feszített helyzeten. Napi többszöri takarítás, fertőtlenítés, a szabályok betartása szükséges ahhoz, hogy működni tudjunk.

– Az eltelt hónapokban a gyógyszerészek és a betegek is belerázódtak a szokatlan helyzetbe. Most, az influenza-járvány fenyeget, mit tanácsol ezzel kapcsolatban?
– Mindazokat az óvintézkedéseket továbbra is be kell tartani, melyekhez már hozzászokhattunk. A maszkviselés, a kézfertőtlenítés, illetve alapos kézmosás, a távolságtartás az influenza elleni védekezésben is hatásos lehet, ugyanúgy, mint a C-vitamin és D-vitamin szedése, és ajánlottak a komplex  vitaminok az immunrendszer erősítésére. Nagyon fontos, hogy egyszerre ne kapja el az ember a koronavírus- és influenzavírus okozta betegséget. Ez ugyanis sokkal súlyosabb lefolyású betegséghez vezet, mint amilyet a két
vírus külön-külön okozna, nagy veszélye van a szövődményeknek, és ezekben az esetekben megkétszereződött a halálozási arány a megbetegedettek körében.

– Tapasztalja az inflenzajárvány terjedését?
– Egyelőre nem, de az említett veszélyek miatt muszáj felkészülni. Mindig elmondom, hogy bizonyos alapgyógyszerek legyenek otthon, alapgyógyszereket, lázcsillapítót, toroköblítőt, görcsoldót, fájdalomcsillapítót érdemes beszerezni, bár tapasztaljuk, hogy a jelen gazdasági helyzetben, nagyon sokan nem tudják megvenni ezeket. Számukra az sem jó tanács, hogy vásároljanak gyümölcsöt, mert borzasztó drágaság van, ami talán megoldható, hogy minél több időt töltsünk szabadban, sokat szellőztessünk, és kerüljük a közösséget. Mindent elkövetünk a betegekért, de részükről is fontos a tudatosság, az odafigyelés, hogy segíteni tudjunk!

TILIA GYÓGYSZERTÁR
Tolna, Alkotmány u. 24.
Telefon: 74/440-462
Nyitva: H-P: 8.00-18.00-ig

 „Köszönjük a türelmet!”