Tam_Bau
MENÜ
2024. július 13.
Jenő
Fantázia és művészet: kötélből csomózott homlokzat

Fantázia és művészet: kötélből csomózott homlokzat

octogon.hu

Az installáció a Balin található Locca Beach House-hoz készült.

A makramé a 2020-as év nagy visszatérő kézművessége volt, és mint azt Agnes Hansella indonéz textilművész három részből álló munkája is bizonyítja, nagyméretű alkotásként akár épületek díszeként is alkalmazható.

Agnes Hansella indonéz textilművészre akkor figyelt fel a nemzetközi sajtó, amikor egész épületek díszítésére is alkalmas nagyméretű makramékat kezdett el készíteni. Legújabb installációja a Balin található Locca Beach House-hoz készült, három darabból álló makramé-sorozat, melyek magassága 7,66 méter, szélessége pedig 11,5 méter. A három különböző alkotás, a Mountain, az Ocean és a Sunset, mindegyike más-más hangulatot tükröz. A művésznő mindhárom elkészítéséhez 16 mm-es, úgynevezett Manila kötelet használt, és csomózással olyan mintákat alkotott meg, melyek a hullámokat, korallokat és madarakat juttatják eszünkbe. A köteleket fémfűrésszel vágják és állványokon feszítik ki, mintha csak egy otthoni makramé kinagyított változatát látnánk.

A végeredmény pedig valóban lenyűgöző, és egyben azt is bizonyítja, hogy ezt a csomózásra épülő textilművészeti formát is milyen fantasztikusan lehet a designnal és építészettel ötvözni. Agnes Hansella egy jakartai autodidakta művész, aki 2017 óta foglalkozik textilművészettel és kreatív útja során számos csodálatos darabot készített, a dekoratív fali fogasoktól kezdve a függőágyakon át, az esernyőkig.