MENÜ
2024. május 4.
Mónika, Flórián
Magyar professzor: primitív vakcinát fog gyártani Magyarország

Magyar professzor: primitív vakcinát fog gyártani Magyarország

portfolio.hu

Az mRNS technológia a jövő, amely sok betegségre gyógyír lehet a szakértők szerint.

Duda Ernő virológus professzor szerint indokolatlan, hogy Magyarország gyártsa a kínai Sinopharm oltását, amelyet a szakértő primitív vakcinának nevezett az mRMS-technológiához képest. Szerinte az mRNS-alapú vakcinát kellene gyártanunk, amelyben meghatározó szerepe volt magyar kutatóknak, Karikó Katalinnak és Pardi Norbertnek. Az mRNS technológia a jövő, amely sok betegségre gyógyír lehet a szakértők szerint.
Megállapodás született arról, hogy a Magyarországon jelenleg építés alatt álló Nemzeti Oltóanyaggyár alkalmas lesz a koronavírus elleni kínai vakcina előállítására is, ami nagy stratégiai előnyt jelent majd az ország számára - jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn Kínában.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy folytatódni fog az együttműködés az oltóanyagok terén, Magyarországon átveszik majd a Sinopharm teljes gyártási technológiáját, és ez fontos előny, ugyanis a világon folyamatos lesz a kereslet a vakcinák iránt.

Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusa az RTL Klubnak adott interjújában azt mondta, hogy indokolatlan ennek a vakcinának a gyártása Magyarországon. A Sinopharm vakcinája ugyanis kevésbé használható, és primitívebb, mint az mRNS-oltások. Szerinte az mRNS-alapú vakcinák gyártását kellene alkalmazni, amelyet nemcsak a koronavírus, de más vírusok ellen is használni lehet majd.

A Pfizer/BioNTech vakcinájának fejlesztésében meghatározó szerepük volt magyar kutatóknak, Karikó Katalinnak és Pardi Norbertnek – emlékeztetett Duda, aki ezt a vakcinát nevezte a legkorszerűbb, mRMS technológián alapuló oltásnak.

Nem világos előttem, hogy miért nem a legkorszerűbb technológiát próbáljuk alkalmazni, különösen, ha ez magyarokhoz fűződik – tette hozzá.

A Portfolio a napokban megírta: a klinikai tesztek alapján az mRNS-vakcinák biztonságosak és magas a hatékonyságuk számos betegség ellen, ráadásul nagyon gyorsan előállíthatók, ezen tulajdonságaiknak köszönhetően pedig elhozhatják a vakcinagyártás új korszakát. Gyakorlatilag bármi ellen bevethetőek lehetnek, ha megvan a technológia, hiszen élő sejtek sem szükségesek hozzá és könnyebb őket legyártani, mint a hagyományos vakcinákat.

Az mRNS alapú gyógyszerfejlesztési technológia a későbbiekben használható autoimmunbetegségek legyőzésére, de akár a tumorsejtek elpusztítására is. Ez utóbbival kapcsolatban már zajlanak az embereken a klinikai vizsgálatok - többek között erről is beszélt a Brain Bar podcastadásában Karikó Katalin, világhírű magyar kutatóprofesszor.