Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Magaságyás, avagy a derékbarát kertészkedés

Magaságyás, avagy a derékbarát kertészkedés

senior.hu

A magasított perem megakadályozza, hogy a kerti házikedvencek letapossák a palántákat.

A tavasz a zöldségtermesztés, a konyhakerti termelés egyik fő időszaka, ilyenkor szinte minden kertben találni haszonnövényeket, zöldségeket vagy éppen fűszernövényeket. A legáltalánosabb gyakorlat, hogy a kiszemelt helyet felássuk, gyommentesítjük, szükség szerint tápanyagokkal gazdagítjuk, és indulhat is a vetés, palántaültetés. Akad azonban egy sok előnnyel rendelkező módszer, mely többféle, gyakran felmerülő problémára megoldást kínál: ez a magaságyások használata.

A magasított vagy emelt ágyás nem egy ritkán alkalmazott találmány, sokan mégsem használják ki a pozitívumait. Az emelt ágyás tulajdonképpen egy stabil, tetszőleges magasságú peremmel ellátott, termőfölddel feltöltött keret. Az oldalai jellemzően 60-80 centiméter magasak, de lehetséges ennél jóval alacsonyabb, jelzésértékű, 20-30 centiméteres változatot is kialakítani, az igazi előnyök azonban a nagyjából combközépig, derékig érő magaságyásoknál jelentkeznek igazán. A keretet csupán fel kell tölteni földdel, és kezdődhet is a vetés, ültetés.

De miért is jó ez, és mik az említett előnyök?

A magasabban elhelyezkedő munkafelület miatt kevesebbet, kisebbet (vagy éppen semennyit sem) kell hajolgatnunk növénygondozás közben, ez hatalmas segítség lehet nehezebben mozgó idősebb kertészkedőknek. De nem csupán a kor számít, bárkinek áldásos az ilyen elrendezés, aki derékfájós vagy valami miatt nehezen hajol le. Szintén kiváló lehetőség kerekesszékes kertbarátoknak, akik a megfelelő magasságú emelt ágyást a székből is kényelmesen elérhetik, így teljes értékű kertészeti munkát végezhetnek a haszonnövényekkel vagy éppen kedvenc virágaikkal.

A magasított perem megakadályozza, hogy a kerti házikedvencek, kutyák, macskák közlekedés vagy játék közben letapossák, kiássák a palántákat, virágokat. Nem csak a nagyobb állatok ellen véd az ilyen építmény, hanem a sokkal több bajt okozó kisebb méretű kártevők ellen, például a csigák sem tudnak feljutni a növényekhez, főleg, ha a peremek szélére pár centis visszahajló lemezeket erősítünk. Számos egyéb rovarkártevő ellen is hatékony védelmet jelent a magasított elrendezés, így például sokféle zöldséglégy vagy bolhaféle egyszerűen nem repül, nem ugrik ilyen magasra. Lehet még egy nagy lépést tenni az alacsony gondozási igény felé, amennyiben a keret aljára több rétegben geotextília kerül, majd erre adagoljuk a termőföldet, így szinte teljesen kizárhatjuk a szokásos talajlakó kártevőket, kicselezhetjük a gyomokat, kivéve persze azokat, melyek magjait a szél behordja a magaságyás földjébe, ám még így is a szabadföldi ágyások gyomosságának a töredékével lehet számolni. Végül pedig még a vakondtól is megmenekülünk az ilyen ágyásban!

További nagy előny, hogy míg a kerti föld fontos tulajdonságait (vízáteresztő képesség, pH-érték, összetétel stb.) csak nehezen és költségesen (például a felső talajréteg cseréjével) tudjuk megváltoztatni, addig az emelt ágyásba olyan földkeveréket rakhatunk, amilyenre éppen szükségünk van. Bolti, zsákos termőföld használatával például gyom- és kártevőmentes, ideális állagú és tápanyagokban is gazdag közeget biztosíthatunk növényeinknek!

Az emelt ágyást (természetesen a földdel való feltöltés előtt) oda tudjuk helyezni, ahol a benne termelni kívánt növény igényei a legjobban teljesülnek, így fény- és melegigényes termények esetében egyszerűen ott állítjuk fel a keretet, ahol ideális. Letermés után, nyáron vagy ősszel pedig akár el is távolíthatjuk az egész ágyást, de még jobb ötlet a zöldségek után a nyári szezonban dekoratív egynyáriakkal, vidám virágokkal benépesíteni a magaságyást, így egészen az ősz elejéig tetszetős látványelem marad.

A magasított ágyás mellett szól, hogy nagyszerűen alkalmazható társasházi udvarokon is, ahol egyébként a betonos felület feltörése nélkül nem lehetne ültetni, növényt nevelni. Az udvar közepén vagy szélein felállított emelt ágyások azonban rövid barkácsmunka után azonnal igénybe vehetőek, később pedig nyom nélkül elbonthatóak.

Az emelt ágyás készülhet fából, de építhető ilyen termesztőhely téglából, zsalukőből is. Összeállítható házilag is, amennyiben a kerttulajdonosok szívesen barkácsolnak és értenek egy kicsit az asztalos vagy kőműves munkákhoz. Nem kell azonban feltétlenül házilag készíteni a magaságyást, a barkácsáruházakban, kertészetekben változatos méretekben és színekben kaphatóak előre gyártott magaságyások (főleg fából vagy műanyagból), melyeket csak a jól kiválasztott és megfelelően előkészített (tömörített, egyengetett) talajra kell helyezni, és indulhat is a munka.