Tam_Bau
MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Lombház a monumentális vörösfenyőn

Lombház a monumentális vörösfenyőn

roadster.hu / Szilvási-Kassai Eszter

Az amerikai Artistree Home stúdió egy egészen különleges kabinházat álmodott meg Kaliforniába.

2023-ban épült meg a Hometree Spyglass nevű faház, amely egy öt hektáros, erdős telken talált otthonra a kaliforniai Occidentalban. A projekt vezető tervezője Will Beilharz volt, aki az inspirációt egy gyerekkori élményéből merítette, egészen pontosan abból, ahogyan kis csövet formált falevelekből, hogy aztán átnézzen rajta, mintha egy távcső lenne.

A kabinház azonban egy monumentális vörösfenyőre épült, amelyet fekete, fém konzolszerkezet tart a domboldalban. Az építmény nyolc méterrel a föld felett várja a vendégeit. A cső formájú építmény zsindelyborítást kapott, amely színében és textúrájában is a vörösfenyő kérgére hasonlít.

Az épület igazán kompakt kialakítást kapott, ennek ellenére tökéletes elrendezésének köszönhetően zseniálisan elfér benne egy előtér, egy konyha, egy fürdőszoba, egy hálószoba és egy hátsó terasz is, melynek fala teljesen üvegezett, így pazar kilátással szolgál a környező erdőre.

A lakóhely a fenntartható szemlélettel épült. Háromrétegű szigetelést kapott, a fűtési és hűtési rendszere megújuló erőforrások használatán alapul, a felhasznált anyagoknak köszönhetően pedig ökológiai lábnyoma minimális.

(Forrás: Dezeen, fotók Jayson Carpenter)