MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Létrejött az ország első öltöző-iskolája

Létrejött az ország első öltöző-iskolája

hvg.hu

Van, ahol a megyei harmadosztályban szereplő helyi labdarúgócsapat öltözőjét használják.

„A tankerületi központok folyamatosan vizsgálják az alacsony létszámú, nem gazdaságosan működtethető oktatási helyszíneket” – ezzel indokolta a Népszava kérdésére a Soproni Tankerületi Központ, miért döntöttek a térségben több, csak alsó tagozattal rendelkező kis iskola átmeneti bezárásáról.

Az érintett települések között volt a Sopronhoz közeli Babót, Osli és Agyagosszergény is, ám az ott élők nem akarták elfogadni a tankerületi döntést, és úgy határoztak: ha az állam nem látja el a feladatát, akkor majd maguk gondoskodnak helyette arról, hogy fennmaradjon a helyi oktatás, ne kelljen más település iskolájába vinni a gyerekeket.

Osliban a művelődési házba menekítették a diákokat. Babóton a falu pénzéből vett és üzembe helyezett kazánnal tették fűthetővé a tornatermet, ahol a szülők társadalmi munkában alakítottak ki gipszfalakkal tantermeket. A tűzifát is a helyiek dobják össze.

A legfurább megoldás Agyagosszergényben jött létre. Ott a diákokat a megyei harmadosztályban szereplő helyi labdarúgócsapat öltözőjébe költöztették.

Onnan az eredeti tervek szerint Fertődre kellett volna menni a gyerekeknek, de ez ellen a szülők tiltakoztak. Így a szülők a fociöltöző mellett döntöttek, ott alakítottak ki tantermeket. Ez az épület korábban egy családi ház volt, amit néhány éve felújított az önkormányzat a focistáknak: az egyik nagy szoba az összevont elsősök és másodikosok, a másik az egybevont harmadikosok és negyedikesek tanterme lesz. A meleget pedig az a fa adja, amit az egyesület összegyűjtött és talán az idei télre elegendő.

A tankerület szerint mindezzel nincs semmi baj. A lapnak azt nyilatkozták, hogy minden a szülők kérésének megfelelően történik, és továbbra is zavartalanul folyik a gyermekek tanítása. „Agyagosszergény önkormányzata vállalta, hogy a tanulók oktatása az önkormányzat erre a célra alkalmas épületében folytatódhat a településen belül, míg Babót önkormányzata vállalása alapján az iskola épületének oktatásra alkalmas részét gázfűtés helyett vegyes tüzelésű kazánnal biztosítja.”

Noha a szervezet maga is leszögezte, hogy az érintett településeken más gondoskodik helyette a fűtésről, a közlemény végére odaírták: „A Soproni Tankerületi Központ minden fenntartott köznevelési intézmény számára biztosítja az oktatás-nevelés jogszabályban meghatározott feltételeit.”