MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Leleplezték a világ legnagyobb luxushajóját

Leleplezték a világ legnagyobb luxushajóját

raketa.hu

A bejelentés szerint az Icon of the Seas kétségtelenül méretrekordot dönt.

Akad némi zavar az elnevezésben, ezért először is tisztázzuk, hogy mi az a luxushajó! Az angolul cruise shipnek nevezett hajó és az ocean liner (óceánjáró) közt akad némi átfedés ugyan, de rengeteg a meghatározó különbség. Röviden az mondható el, hogy a luxushajó sokkal több lehetőséget kínál az utasoknak az idejük eltöltésére, mint a régi óceánjárók, ugyanakkor az első luxushajók eredetileg régebbi óceánjárók voltak. Az igazi változások aztán egy egyszerű felismerést követően születtek meg: a luxushajók esetében maga a vízen, luxuskörülmények közt töltött idő vált érdekessé, nem pedig az utazás. Ennek köszönhető, hogy a luxushajó jellemzően tiszta és szép időben szállított kizárólag utasokat, ami viszont már több módosítást is lehetővé tett a hajó egészében, mivel azt szerkezetileg nem kellett szélsőséges viszonyokra felkészíteni.

Ezen evolúció végpontja tehát a modern cruise ship a sajátos dobozszerű felépítésével, aminek köszönhetően inkább tűnik hatalmas szállodának, mint hajónak. Emiatt egyébként ezek a hajók nem is merészkednek a komolyabb viharok közelébe – ezek a luxushajók jellemzően inkább elkerülik a rossz időjárást a kikötők törlésével vagy megváltoztatásával, vagy teljes időjárási zónák megkerülésével, ami az atlanti hurrikánszezonban gyakori. Ettől független időnként ezek a hajók is átszelik az óceánt, de ennek az oka, hogy a cruise ship mindig a kellemes időjárást „üldözi”, így többször kénytelen megváltoztatni a tevékenységi területét az évszakváltozásokkor. Ez viszont inkább szükséges kellemetlenség az üzemeltetőknek. Ettől független a modern mérnöki megoldásoknak köszönhetően ezek a hajók azért elég biztonságosak, még ha elsősorban nem is a legbrutálisabb óceáni viharokra szánták őket.

Érdekesség, de mára mindössze egy klasszikus óceánjáró üzemel, az RMS Queen Mary 2 még ma is átúszik az Atlanti-óceánon, és ez az egyetlen nagyobb hajó a világon, amely menetrend szerinti vonalon szállít utasokat a kontinensek között. Viszont a Queen Mary 2 is luxushajóként üzemel az év nagyobb részében.

A luxushajók ipara ugyanakkor épp az az ágazat, amelyet a járvány elég komolyan megütött. Akadnak vélemények, amelyek szerint a koronavírus ugyanakkor kikényszerített több olyan változást, amely hosszútávon is hasznára lehet az iparnak – például hogy a vállalatok elkezdtek összefogni, valamint megindult az egyeztetés a célállomásokkal a „túlturizmus” elkerülése érdekében. A vállalatok karcsúsították a flottáikat is – a pandémia alatt rengeteg hajó, főleg a kisebb és régebbi darabok kerültek járműtemetőbe.

Senki sem tudhatja, hogy mit hoz a jövő, de talán bizakodásra adhat okot, hogy leleplezésre került az Icon of the Seas, amely a sajtóközlemény szerint meg fogja dönteni a világ legnagyobb luxushajójának a rekordját. A hajót egyelőre csak illusztrációkon mutogatták, a tényleges jármű csak 2024 januárjában debütál majd.

Az Icon of the Seas méretéről elég sokat elárul, hogy öt „kerület” található rajta, amelyek mind egyedi élményeket kínálnak. Mint az fentebb szóba került, a cruise ship esetén az emberek nem A-ból B-be szeretnének eljutni kellemes körülmények közt (erre a célra szolgáltak tehát egykor az óceánjárók), hanem a minőségi időtöltés a fontos. Amennyiben pedig a luxushajók mára úszó szállodák, az Icon of the Seas valóságos sziget – ezen a hajón található majd például a legnagyobb vízi park, amelyet valaha is vízi járművön üzemeltettek (tűnjék is bármennyire redundánsnak a vízi vízi park kifejezés – ezúttal megállja a helyét), ahol rekordméretű csúszdákat is találni. De ezeken felül mesterséges tengerpart és természetesen vidámpark is várja a látogatókat. A hajót a Royal Caribbean International üzemelteti.