MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Lázadás Csehországban

Lázadás Csehországban

napi.hu

A cseh vasutak menedzsmentje titokban elkezdte lecserélni az ott még vasútállomásonként eltérő hangosbemondó-szignálokat.

Azok a pr-menedzserek, akik vallásosan hisznek az "egységes arculatban", amit brandépítésnek neveznek, átvették az uralmat a cseh vasutaknál is. Pusztító munkájuk lázadást provokált. 

A cseh vasutak menedzsmentje titokban elkezdte lecserélni az ott még vasútállomásonként eltérő hangosbemondó-szignálokat egy új, egységes trillára - adta hírül a Radio Praha. A gond az, hogy az intelligens pr-osok, akik az "egységes arculat" nevű vallás nevében úgy gondolják, hogy ez jó dolog, nem számoltak a nosztalgiahatással, ami vonzóvá teszi a mély tradíciókkal rendelkező régi csengőhangokat.

Pusztító munkájuk eredményeként két hónap alatt eltörölték Frydek-Místek, Pardubice, Hradec Králové, Valasské Mezirící és Brno vasútállomásának egyéni hangosbemondó-hangzását. A vasúti infrastruktúráért felelős hivatal azzal magyarázza a rombolást, hogy le akarja egyszerűsíteni, egységessé és rövidebbé akarja tenni a hangosbemondókon elhangzó tájékoztatást, és hosszabb távon vizuális megjelenítő rendszerrel akarja felváltani a régit.

Hradec Králové vasútállomásán például egy négy másodperces szignált "rövidítettek le", amely az Okolo Hradce népdalra épül. A dal szövege a nemzeti színekre utal: Hradec körül egy kis kertben három rózsa nő, az egyik piros, a másik fehér, a harmadik kéken virágzik. A dal az 1866-os königgrätzi csata (magyarul Királyvárad, csehül Králové) emlékére született, amely porosz győzelemmel végződött az osztrákok felett, és lehetővé tette a német egyesítést Poroszország vezetésével. Az összecsapásban - amelyre a dal további szövege is utal - félmillió ember zsúfolódott össze a város körül.

A nagy egységesítést látva aláírásgyűjtés indult Csehországban a pályaudvarok önálló csengőhangjainak megmentése érdekében. Egy nap alatt 1770-en írták alá a petíciót, ami az eredeti állapot helyreállítását követeli. Ezzel együtt járna, hogy a hangosbemondókon megszólaló bemondók is visszatérnének. Egyikük, Václav Knot hangját, amely többek közt a prágai főpályaudvaron volt hallható, a vasútbarátok visszakövetelik a hangosbemondóba.