Tam_Bau
MENÜ
2023. szeptember 24.
Gellért, Mercédesz
Látványos gyengülés, a régióban alulteljesít a forint

Látványos gyengülés, a régióban alulteljesít a forint

index.hu

Csütörtökön lendületes gyengüléssel a történelmi mélypontja közelébe gyengült a forint az euróval szemben.

A forint már 400,3 fölött járt az euróval szemben csütörtökön 12:45-kor, és egész napon már 1 százalék felett gyengült. Ráadásul szinte egyenes vonalú pályán veszít a közös európai fizetőeszközhöz képest – derül ki a Stooq.com adataiból, amelyek alapján 4,165 forintot romlott a váltás a két deviza között, belátható közelségben van a 402,97 közeli történelmi mélypont.

A háttérben az állhat, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem emelte meg az egyhetes betéti kamatot, helybenhagyta a múlt hetivel megegyező 7,25 százalékos szintet. Miközben a Cseh Központi Bank viszont utoljára emelt, azelőtt, hogy a lazább szemléletű új tagok ülnének be a helyi kamatdöntő tanácsba. Elképzelhető, hogy a befektetők hasonló lépést vártak volna az MNB-től is.

A dollárhoz képest is bukott a magyar fizetőeszköz: 6 forint felett romlott a kurzus, 381,171-es szintre gyengült. Itt messzebb van a történelmi negatív rekord, az 386,727-nél van.

AZ EURÓHOZ MÉRT GYENGÜLÉS AZÉRT IS LÁTVÁNYOS, MERT A DOLLÁR 0,6 SZÁZALÉKOT HOZOTT AZ EU-S VALUTÁN. MOST A VÁLTÁS 1,053-1,054 KÖRÜL MOZOG.

A cseh korona is 1 százalékot vert a forintra, már 16,17 környékén járt a váltás háromnegyed 1-kor. A lengyel zloty kicsivel kevésbé húzott el, 85,07 környékére emelkedett a kurzus, a forint 0,9 százalékkal maradt el a devizától.