MENÜ
2024. július 13.
Jenő
Lassul az óceáni körforgás, ami szélsőséges klímaváltozást okozhat

Lassul az óceáni körforgás, ami szélsőséges klímaváltozást okozhat

telex.hu • fotó: hirnavigator.hu

Újabb szokatlan hőhullámokkal és fagyokkal járhat az Atlanti.óceán körforgásának további gyengülése.

Ezer éve nem volt olyan gyenge az Atlanti-óceán körforgási rendszere (Atlantic Meridional Overturning Circulation – AMOC), mint most – írja egy, a Nature Geoscience-ben megjelent tanulmány alapján a Guardian. Ez is hozzájárul az extrém időjárási jelenségekhez (mint például a szokatlanul erős viharokhoz a Brit-szigeteken, vagy a fagyhoz és hóeséshez Texasban), valamint a gyengülés miatt megemelkedhet a vízszint az USA keleti partjánál.

A Golf-áramlatot is hajtó AMOC a globális felmelegedéssel tovább gyengül majd, az évszázad végére akár 34-45 százalékos visszaesés is lehetséges. Egy bizonyos ponton túl a folyamat visszafordíthatatlanná válhat. Stefan Rahmstorf, a Klímahatás Potsdami Kutatóintézetének szakembere szerint a gyengülő AMOC még erősebb európai hőhullámokhoz vezethet. A körforgás már 15 százalékkal lassult, és a helyzet 20-30 éven belül még tovább romolhat.

A kutatók többek között üledéket és grönlandi jégmagot vizsgáltak, és ez alapján jutottak a megállapításra, hogy ezer éve nem volt ilyen rossz a helyzet. Az AMOC korábban volt már, hogy összeomlott, például a legutóbbi jégkorszak végén.

Az AMOC a világ legnagyobb óceáni körforgási rendszere. Gyakorlatilag a futószalag, ami például a Golf-áramlatot is hajtja. Meleg vizet szállít a Mexikói-öböl vízfelszínéről az óceán északi részére, ahol a víz lehűl és sósabbá válik. Egy idő után a víztömeg lecsúszik Írország fölé, amivel még több meleg vizet húz fel a karibi térségből. A körforgást szelek kísérik, amik enyhe, esős légtömegeket szállítanak az Egyesült Királyságba és Nyugat-Európába.

A kutatás szerint a visszafordíthatatlan összeomlás pillanata most még évtizedekre van, de ahogy gyorsul a klímaváltozás, úgy erősödik a folyamat is.

„Olyan súlyosak a lehetséges következmények, hogy még az is túl nagy kockázat, ha 10 százalék az esélye, hogy elindítjuk az összeomlást” – mondta Rahmstorf.

A klímaváltozás nemcsak az időjárást, hanem az állatvilágot is erősen befolyásolják. Ahogy például tegnap írtuk a jegesmedvék négyszer annyi energiát kénytelenek felhasználni ugyanannyi táplálék beszerzéséhez, mint évtizedekkel ezelőtt.