MENÜ
2024. május 4.
Mónika, Flórián
Laboratóriumi kávé Finnországból

Laboratóriumi kávé Finnországból

ng.24.hu

Finn kutatók a kávébab termesztésének fenntarthatóbb alternatíváját fejlesztették ki.

Laboratóriumban állítottak elő kávét, amelynek aromája és íze is hasonlít az igazihoz. A kávé készítéséhez használt sejtkultúra (jobbra) és a pörkölt kávé, mely az új módszerrel előállított növényből készült.

A finn VTT Műszaki Kutatóközpont kutatói állati és növényi eredetű termékek létrehozásához használt tápoldatban nevelt sejtkultúrákból állították elő a „fenntartható” kávét – tette közzé az MTI.

Heikki Aisala, a VTT kutatója elmondta, hogy a sejtkultúrából nevelt kávéban sok lehetőség rejlik. „Természetesen nem százszázalékos, de az íze olyan, mintha különböző típusú kávék keveréke lenne” – magyarázta.

 

Heiko Rischer, a VTT kutatócsoportjának vezetője úgy vélte, a laboratóriumban előállított kávé fenntarthatóbb alternatívát kínál az igazi kávé termesztésével szemben. A kávé iránti kereslet miatt ugyanis egyre nagyobb területeket használnak fel a kávébab termesztésére, ami erdőirtáshoz vezet. Rischer szerint a laboratóriumban termesztett kávé javára szólnak környezetvédelmi előnyei, köztük a növényvédőszerek és műtrágyák használatának csökkenése.
Ahhoz, hogy Európában forgalomba lehessen hozni a laboratóriumban előállított kávét, előbb új típusú élelmiszerként kellene engedélyeztetni.