MENÜ
2024. május 20.
Bernát, Felícia
Különleges égi jelenség érkezik a hétvégén

Különleges égi jelenség érkezik a hétvégén

index.hu

Június 3-án különlegesen szép, szabad szemmel is látható ritka együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton.

A Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, a vörösen fénylő Antares közelébe kerül a telihold.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményében azt írta: az Antares a nyári égbolt egyik legfényesebb és legszebb színű csillaga, a Skorpió csillagkép legfényesebb tagja. Egy vörös szuperóriás csillag, amely hatalmas méretű, majdnem 700-szor nagyobb átmérőjű, mint a Nap, tömege pedig 12-szer nagyobb.

Június 3-án a telihold pereme és az Antares igen közel kerülnek az éjszakai égbolton. A Hold átmérője 30 ívperc, míg a távolságuk éjfél körül mindössze 19 ívperc lesz, ami igen nagy ritkaság. Bár szabad szemmel a két égitest egymáshoz közel fog látszani, a valóságban 13 milliárdszor távolabb van a Földtől a csillag, mint a Holdtól.

A közlemény szerint a színek összjátéka is lenyűgöző lesz:

A HOLD KÉKESFEHÉR-EZÜSTÖS FÉNYE ÉS AZ ANTARES GAZDAG, MÉLYVÖRÖS SZÍNE KÖZÖTTI ÉLES KONTRASZT ÉRDEKES VIZUÁLIS ÖSSZJÁTÉKOT HOZ LÉTRE.

A páros szinte egész éjszaka megfigyelhető majd, napnyugta után nem sokkal a délkeleti horizont felett tűnik fel, és hajnali fél 4 körül tűnik el a délnyugati égbolton.

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban ebből az alkalomból interaktív programokkal és számos távcsővel várják a látogatókat, akik a telihold sugárkráterei mellett az Antares csillagspektrumát is megvizsgálhatják majd, emellett a kelő Hold vörös korongjában is gyönyörködhetnek.

Az MTI beszámolója szerint a látványos együttállás megfigyelésén kívül számos interaktív családi programmal készülnek a szervezők. A pénteki pedagógusnap alkalmából a rendezvényre érkező tanárok ingyenesen látogathatják az eseményt.