MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Külföldön ingyenes, itthon nem

Külföldön ingyenes, itthon nem

hvg.hu

10-20 ezer forintért ellenőrizhető a kínai vakcina hatásossága.

A napokban több országban is kétségek merültek fel, hogy elegendő védettséget ad-e a kínai Sinopharm vakcina két oltása, illetve szükség van-e harmadi dózisra.

Rusvai Miklós virológus kedden azt mondta a Népszavának, hogy reprezentatív vizsgálattal gyorsan tisztázható lenne, mekkora ellenanyag szint alakult ki azoknál a magyaroknál, akiket a kínai vakcinával oltottak. Ez az eljárás az úgynevezett ELISA-teszt, ami a Népszava szerint a magánlaboroknál is elérhető, mintegy tíz-húszezer forintért.

Jelenleg ez a módszer a legalkalmasabb az oltás utáni védettségi szint meghatározására” – ezt már a Dr. Illés Anett, a PentaCore Laboratórium tudományos munkatársa mondta a napilapnak.

Az ELISA teszt különlegessége, hogy nemcsak a fertőzésen már átesett személyek ellenanyag szintjét képes megmutatni, hanem arra is alkalmas, hogy bármelyik vakcinatípus esetében vizsgálják a beadás után termelődő ellenanyag mennyiségét. Illés elmondása szerint a laborukban naponta több tucatnyian érdeklődnek, a vizsgálatot egy-két napon belül el is tudják végezni.

A Népszava szerint az ellenanyag-teszt kimutató szolgáltatásokat a MikroMikomednél is sokan keresik. dr. Újhelyi Eszter biológus, immunológus, a cég munkatársa szerint náluk eddig a legtöbb információ a Pfizer-BionTech oltásról gyűlt össze, és az derült ki, hogy a 70 évesnél idősebbeknél valamivel alacsonyabb volt az ellenanyagszint, míg a fiatalabbaknál magasabb. Ugyanakkor a Sinopharm hatásosságáról még jóval kevesebb a tapasztalatuk. A cikk szerint ennek nyomán is megjelent az ellenanyag, de sokan túl korán kérik a vizsgálatot, holott optimálisan a második oltás után tíz nappal mérhető, hogyan reagál a szervezet a vakcinára.

Újhelyi szerint akinél korábban lezajlott a fertőzés és kaptak rá oltást, azoknál sokkal erőteljesebb, szinte lórugásnyi volt az immunválasz. De volt olyan páciens is, akinél alig találtak védettségre utaló jeleket.

A kínai oltóanyaggal kapcsolatos hírek miatt a Népszava az operatív törzsnél is érdeklődött. Azt kérdezték tőlük, készülnek-e olyan vizsgálatra, amely reprezentatív módon ellenőrzi, képződik-e a elegendő ellenanyag az oltottak szervezetében, de nem kaptak rá választ. A napilap számításai szerint a kínai vakcinával eddig körülbelül 500-600 ezer embert oltottak be Magyarországon.

A lap idézi a Semmelweis Egyetem rektorát, Merkely Bélát, aki azt mondta: elképzelhető, hogy az intézmény ősszel "a védettséget figyelő, vagyis az antitest kimutatására irányuló vizsgálatot kezdeményez".