MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Közvetlen uniós támogatás Székelyföldnek

Közvetlen uniós támogatás Székelyföldnek

index.hu

A régiók egyenlőségéért küzdő kezdeményezést eddig több mint 611 ezren írták alá.

Azonban még 390 ezer alaírásra van szükség ahhoz, hogy az európai polgári kezdeményezés keretében az ügyet az Európai Bizottság elé lehessen vinni.

A szervezők azt szeretnék elérni, hogy az uniós kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Mint korábban megírtuk, az SZNT szerint az uniós támogatások elosztásánál Romániában burkoltan előnyben részesítik azokat a régiókat, ahol a román nemzetiségű lakosság van többségben.

Az európai polgári kezdeményezések az uniós állampolgároknak is lehetőséget adnak arra, hogy az Európai Bizottság figyelmébe ajánljanak uniós jogalkotásra méltó ügyeket. Ahhoz, hogy a Bizottság figyelembe vegyen egy kezdeményezést, 7 országból legalább 1 millió embernek kell a kezdeményezést aláírnia. A szabályok országonként is előírják a támogatók minimum létszámát.

A régiók egyenlőségéért küzdő kezdeményezést eddig több mint 611 ezren írták alá.

A DÖNTŐ TÖBBSÉGÜK – MINTEGY 473 EZER EMBER – MAGYARORSZÁGON ÉL, ÉS EMELLETT ROMÁNIÁBÓL ÉS SZLOVÁKIÁBÓL IS 103 EZREN, ILLETVE 17 EZREN CSATLAKOZTAK A JAVASLATHOZ.
Az említett három országban meg is lett a nemzeti minimum – Magyarországon majdnem 300-szor többen írták alá, mint az eredeti 15 ezres küszöb megkövetelte.

Egy hasonló uniós kisebbségvédelmi szabályozáshoz, a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez (Minority Safe Pack) sikerült összegyűjteni a szükséges aláírásokat, sőt 200 ezerrel több támogatót is összetoborzott az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN). Az EU-ban élő nemzeti kisebbségeknek uniós szinten garantált kulturális, oktatási és nyelvi jogokat követelő kezdeményezéshez is Magyarországon gyűjtötték a legtöbb aláírást.

Az Európai Bizottságnak a szabályok szerint júliusig kell döntenie arról, hogy javaslatot tesz-e a jogalkotásra a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezésben foglaltak alapján. Vincze Lóránt RMDSZ-es EP-képviselő, a kezdeményezés európai parlamenti rapportőre a koronavírus-járványra hivatkozva azt kérte az intézménytől, tolják ki a határidőt.