MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Koronavírus: 5 millió vakcinát foglalt be Magyarország

Koronavírus: 5 millió vakcinát foglalt be Magyarország

hazipatika.com

Több országhoz hasonlóan hazánk sem szeretne lemaradni egy jövőbeni koronavírus elleni oltóanyagról.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter több fontos témára kitért a mai Kormányinfón. A koronavírus-vakcina beszerzésére vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy egyelőre kutatások folynak, de a magyar kormány is élt a lehetőséggel, és majdnem 5 millió oltóanyagra kötött le kapacitást. Ugyanakkor jelezte: nem szeretne olyan reményt kelteni, ami pillanatnyilag nem megalapozott, hiszen nem tudják, mikorra készülhet el a vakcina.

A zöld országokba is csak óvatosan utazzunk

A külföldi nyaralásokkal kapcsolatban közölte: a zöld besorolású országokba utazás is fokozott óvatosságot igényel, mindenki józanságát kéri a kormány. Hangsúlyozta, hogy nagyobb kockázat nélkül lehet utazni a környező országok közül Szlovákiába, Ausztriába, Szlovéniába, Horvátországba. A többi európai országban - a balti államok és Finnország kivételével - lényegesen magasabb a fertőzöttség, mint Magyarországon. Emlékeztetett arra is, hogy Spanyolország zöld helyett sárga besorolású lett, mivel a koronavírus-fertőzöttség és a kockázat már ott sem alacsony.

Magyarországon azért volt eredményes a járvány első hulláma elleni védekezés, mert mindenki nem csupán igyekezett betartani a kötelező szabályokat, hanem józan ésszel mérte fel a helyzetet és annak megfelelően is viselkedett - fogalmazott a miniszter. Üdvözlik azt és felelős döntésnek tartják, hogy volt, aki az ültetett koncertet is lemondta, holott azt a mostani szabályok alapján meg lehetne tartani - tette hozzá.

Még több támogatás a könnyűzeneiparnak

Ehhez kapcsolódóan Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszámolt arról, hogy a kormány újabb, 2 milliárd 120 millió forintos csomagról döntött a könnyűzenei klubok és a fesztiválszervezők támogatására. Vidéken 80 könnyűzenei klub, játszóhely kaphat maximum 9 millió forint támogatást, amelyből egyenként tíz-tíz könnyűzenei eseményt szervezhetnek meg, vagyis 800 esemény valósulhat meg 720 millió forint támogatással. Emellett körülbelül 20 nagyobb klub és koncerthelyszín kaphat 30 millió forint támogatást, amelyből egyenként szintén tíz-tíz könnyűzenei eseményt valósítanak meg, így ez 200 koncertet jelent, és erre 600 millió forint áll rendelkezésre - közölte.

Elmondta: a határon túli zenei színpadokat is támogatnák; 11 ilyen klubbal számolnak, amelyek ugyancsak maximum 9 millió forintból egyenként 11-11 könnyűzenei eseményt rendezhetnének, így összesen 120 rendezvényre 100 millió forint áll majd rendelkezésre.

A fesztiválok esetében pedig 700 millió forint a támogatási keret, ezt fesztiválszervező cégenként osztják majd el. A klubok, koncerthelyszínek támogatása esetében a Petőfi Irodalmi Múzeum a pályázat megvalósítója, a fesztiváloknál pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség a lebonyolító.